Elfyn Evans voitti Turkin rallin ja nousi MM-sarjan kärkeen – Kalle Rovanperä taistelee MM-pronssista!

MM-rallikauden viides, Turkissa käyty osakilpailu päättyi Toyotan Elfyn Evansin voittoon. Ykkössija nostaa Evansin MM-sarjan kärkeen, kun ajamatta on enää kaksi osakilpailua.

Evans löi toiseksi sijoittuneen Hyundain Thierry Neuvillen 35,2 sekunnilla. Täksi kaudeksi Toyotalle siirtynyt walesilaiskuljettaja petasi voittonsa kauden toistaiseksi pisimmällä, 38,15 kilometrin mittaisella Cetibelin erikoiskokeella, joka ajettiin sunnuntaina kahteen otteeseen.

Evans oli päätöspäivään lähdettäessä rallissa neljännellä sijalla, mutta hän oli kärkikuljettajista ainoa, joka selvitti pahamaineisen pätkän molemmilla ajokerroilla ongelmitta läpi.

– Tämä on ollut rankka viikonloppu. Olimme kärjen vauhdissa läpi viikonlopun, ehkä lauantai-iltapäivää lukuun ottamatta. Luulimme jo, että voitto saattoi mennä siinä, mutta samalla tiesimme, että tämä päivä olisi raju. Yritin ajaa hyvin ja pysyä keskellä tietä. Se palkitsi. Tiedossa oli, että onneakin tarvitaan. En koskaan haluaisi saavuttaa sijoja muiden epäonnen ansiosta, mutta sellainen Turkin ralli on, Evans sanoi.

Hyundain Sébastien Loeb oli kauden toisessa MM-rallissaan kolmas. Loeb jäi Evansista 59,4 sekuntia.

– Tämä oli hyvä mutta vaikea päivä. Loppujen lopuksi olemme kuitenkin palkintopallilla. Olen iloinen, Loeb sanoi.

Suomalaisista parasta kyytiä piti Toyotan Kalle Rovanperä, joka sijoittui Turkissa neljänneksi. Rovanperä oli yksi niistä, jotka kärsivät päätöspäivän ensimmäisellä Cetibelin-reissulla rengasrikon, ja tappiota Evansille tuli lopulta reilut kaksi ja puoli minuuttia.

– Meidän piti vain tuoda auto maaliin valmistajien MM-pisteiden vuoksi, Rovanperä kertasi viimeisen ek:n päätteeksi.

M-Sportin Esapekka Lappi oli kuudes, ja hänen tallikaverinsa Teemu Suninen joutui keskeyttämään.

– Halusin vain päästä maaliin. Iskunvaimennin hajosi edellisellä pätkällä, Lappi sanoi viimeisen ek:n päätteeksi jäätyään lyhyellä pätkällä minuutin kärjestä.

Rallin päättäneellä Power Stagella nopein oli Neuville, joka nappasi näin viisi MM-lisäpistettä.

Evansin johtomarginaali MM-sarjassa on nyt 18 pistettä. Toisena on niin ikään Toyotalla ajava Sébastien Ogier, joka joutui Turkissa keskeyttämään ensimmäisen kerran tällä kaudella. Ogierin matkanteko päättyi toiseksi viimeisellä erikoiskokeella rallin kolmannelta sijalta.

Kolmantena MM-pisteissä on Hyundain Ott Tänak, joka joutui keskeyttämään Turkissa jo kolmannella erikoiskokeella. Tänak on 27 pisteen päässä Evansista. Virolainen palasi Turkissa reitille sunnuntaina ralli 2 -säännön turvin ja otti Power Stagelta neljä pistettä.

Debyyttikauttaan WRC-luokassa ajava Rovanperä on neljäntenä, tasapisteissä Tänakin kanssa. Tänak on kuitenkin Rovanperän edellä, sillä hänen paras sijoituksensa tältä kaudelta on Rovanperää parempi (Tänak 1:s, Rovanperä 3:s).

Valmistajissa Toyotan johtaa Hyundaita yhdeksällä pisteellä. M-Sport on pudonnut jo 73 pisteen päähän.

Kausi jatkuu 8.–11. lokakuuta Italiassa, ja kauden viimeinen osakilpailu ajetaan 20.–22. marraskuuta Belgiassa.