Elementtitalon äänieristys

Asun elementtitalossa, jossa yläkerrasta kuuluvat asumisen äänet tuntuvat välillä sietämättömiltä. Voiko äänieristykseen vaikuttaa esim. asentamalla kattoon lisäeristeitä. Ja jos, niin minkälaisia? Tai onko muita tapoja parantaa äänieristystä?

Kiitoksia kysymyksestä!

Parhaiten äänen kulun saa estettyä siellä missä se syntyy eli naapurin puolella. Keinot ja mahdollisuudet riippuvat siitä, millaisista äänistä on kysymys. Kuuluuko puhe ja musiikki, veden käyttö, pesukoneet vai askelten ääni. Nämä ovat kolme täysin eri asiaa.

Koska mainitset vain yläkerran eikä viereisiä asukkaita, lienee kysymys joko kovin meluisista henkilöistä tai lattiaelementin johtamista askel- ja kalusteäänistä.

Betoniset rakennuselementit johtavat erittäin hyvin ääniaaltoja. Teknisessä mielessä elementit erotetaan rakennusvaiheessa joustavalla massalla toisistaan. Jos tämä on epäonnistunut, ovat keinot sen osalta vähissä. Joka tapauksessa asia on asunto-osakeyhtiön ratkaistava ongelma, ei asukkaan yksin. Eli keskustelukumppani on isännöitsijä.

Ilmastointikanavat voivat välittää ääniä. Tällöin myöskin vaimennus on yhtiön tehtävänä.

Askeläänet välittyvät usein puutteellisesti asennetun lattiapinnoitteen kautta. Yleisin virhe on asentaa parketti tai laminaatti suoraan vanhan muovimaton päälle ilman joustavaa alustaa. Tällöin kopina siirtyy lattiaelementtiin ja kuuluu erinomaisen hyvin. Jos lisäksi pinnoite on kiinni seinässä tai kynnyksissä, on äänen kulku tehostettu. Jos tästä on kysymys, on ainoa keino muovimaton poisto, alushuovan asentaminen ja lattiapinnoitteen uudelleen rakentaminen. Uusissa vuoden 2000 jälkeen rakennetuissa taloissa muovimaton alle jättäminen on jo kielletty ja vanhemmissakin on syytä ainakin pyytää hallitukselta kirjallinen lupa.

Koneiden äänet voivat siirtyä rakenteisiin, jo laitteiden runko-osat ovat suoraan kiinni rakenteissa. Tämä vältetään kumijaloilla sekä valvomalla,ettei kone nojaa putkiin eikä seiniin.

Oman asunnon puolella keinot ovat vähissä. Kaikua voi pienentää pehmeillä materiaaleilla seinillä (esim. ryijyt) tai akustolevyillä katossa. Kattopinnoitteesta tosin seuraa "tunkkaisen" tuntuinen olotila, kun luonnollinen kaiku puuttuu.

Elikkä mitä tehdä? Ihmisten melusta voi yrittää sopia naapurin kanssa suoraan. Kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta saatte ohjeet "sallitusta" melutasosta eli desibelimäärästä, jota rakenteiden välittämä äänitaso ei saa ylittää. Tarvittaessa sieltä voitte saada mittauksen. Jos normi ylittyy, tulee asunto-osakeyhtiön ryhtyä toimiin ongelman korjaamiseksi.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja