Eläkkeitä haettiin viime vuoden lopulla poikkeuksellisen paljon – Keva arvelee syyksi "paljon julkisuutta saanutta työeläkeindeksiä"

Tutkimus kertoo eläkeläisten työhalujen kasvaneen 9:21
Tutkimus kertoo eläkeläisten työhalujen kasvaneen.

Päätöksiä osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä tehtiin työeläkevakuuttaja Kevassa viime vuonna jopa noin 150 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Päätösten määrä nousi edellisvuodesta 6  600:lla.

Myös vanhuuseläkepäätöksiä tehtiin noin 14 prosenttia eli noin 3  300 kappaletta edellisvuotta enemmän.

Nopean inflaation vuoksi työeläkkeiden indeksikorotus oli poikkeuksellisen suuri, 6,8 prosenttia, vuoden 2023 alussa.

Kevan mukaan tämän vuoksi vanhuuseläkettä ja osittaista vanhuuseläkettä haettiin niin paljon.

– Eläköityminen on monelle ainutkertainen tapahtuma. Paljon julkisuutta saanut työeläkeindeksi sai ihmiset liikkeelle ja pohtimaan, mikä on "juuri minulle oikea ratkaisu." Aika moni päätyi siihen, että joulukuu on hyvä hetki aloittaa uusi vaihe elämässä, sanoo Kevan eläkepalveluyksikön eläkejohtaja Eija Korhonen tiedotteessa.

Keva vastaa muun muassa kunta-alan, valtion ja hyvinvointialueiden eläkeasioista. Sillä on yhteensä 1,3 miljoonaa asiakasta.

Työkyvyttömyyseläkkeiden määrä laski

Eläkkeelle siirtyneiden keski-ikä nousi 0,6 vuodella ja oli 62 vuotta. Eläkkeelle siirtyneiden keski-ikä ei laskenut missään eläkelajissa.

Vanhuuseläkkeiden osuus kaikista eläkkeelle siirtyneistä oli lähes 73 prosenttia.

Vanhuuseläkkeelle siirryttiin viime vuonna keskimäärin 64,5 vuoden iässä eli 0,3 vuotta vanhempana kuin vuotta aiemmin.

Työkyvyttömyyseläkepäätösten kokonaismäärä laski vajaat kolme prosenttia edellisvuodesta. Laskua oli sekä täysissä että osatyökyvyttömyyseläkkeissä.

Täysille työkyvyttömyyseläkkeille siirryttiin keskimäärin 60,1 vuoden iässä ja osatyökyvyttömyyseläkkeille 57 vuoden iässä.

Julkisella alalla tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat edelleen yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Ne kattoivat lähes 40 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden ensisijaisista sairauksista.

Mielenterveyden häiriöt olivat ensisijainen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy hieman alle 30 prosentissa tapauksista.

Mielenterveyden häiriöiden vuoksi eläkkeelle siirtyneiden määrä kuitenkin laski edellisvuodesta.

Lue myös:

    Uusimmat