Eläkeläismies tuomittiin lähes 15 vuoden takaisesta lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta

Lasten karkumatkat sijaishuollosta herättävät huolta 10:00
KATSO MYÖS: Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset joutuvat hatkoilla muun muassa seksuaalisen väkivallan uhriksi, kerrotaan lapsiasiavaltuutetun tuoreessa analyysissä.

Hyväksikäyttö tapahtui pohjoisen lomamatkan aikana. Mies kiisti syytteen, mutta oikeus uskoi uhrin kertomusta.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 67-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen lähes 15 vuotta sitten tapahtuneesta lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. 

Tuomion mukaan rikos tapahtui vuonna 2009 Pohjois-Suomessa, missä mies oli alle 16-vuotiaan lapsen kanssa samalla lomamatkalla. Tuomittu oli tapahtuma-aikaan 52-vuotias.

Uhrin tarkka ikä ei käy ilmi tuomiosta. STT ei julkaise tapahtumapaikkakuntaa uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

Tuomion mukaan lomamatkalla oli majoituttu pienessä yksiössä, missä mies oli yöaikaan vienyt lapsen vessaan ja masturboinut tämän nähden.

–  Kysymys on ollut yksittäisestä seksuaalisesta teosta, jonka osalta kärsimystä on ollut omiaan lisäämään osapuolten asema ja asianomistajan teonaikainen ikä, tuomiossa sanotaan.

Mies kiisti syytteen. Hänen mukaansa väitettyä hyväksikäyttöä ei ollut tapahtunut.

Kertoi hoitohenkilökunnalle

Oikeuden mukaan selvitys tapahtumista perustui pääpiirteissään vain uhrin kertomukseen. Siitä huolimatta asiassa ei oikeuden mukaan jäänyt varteen otettavaa epäilyä siitä, että mies toimi mainitulla tavalla.

Tuomion mukaan uhri oli ajatellut pitää tapahtumat omana tietonaan, mutta päätynyt myöhemmin kertomaan asiasta muun muassa terveydenhuollossa. Oikeus katsoi, ettei uhrilla ollut syytä valehdella asiasta hoitohenkilökunnalle.

–  Kuvauksen niukkuutta taas on sopinut selittämään ajan kulumisen ohella tapahtuman alkuperäinenkin niukkuus. Kertomuksessa ei ole näyttäytynyt olleen liioittelevaksi arvioitavuutta, ja kertomus on mitä ilmeisimmin vastannut asianomistajan tutkinnassa kertomaa.

Oikeus tuomitsi miehen yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänet määrättiin maksamaan uhrille korvauksina reilut 4  500 euroa.

Tuomio on annettu tiistaina.

Pidempi vanhenemisaika

Alle 16-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvissa tietyissä seksuaalirikoksissa noudatetaan syyteoikeuden osalta eri vanhenemisaikaa kuin muissa rikoksissa.

Niissä syyteoikeus vanhenee aikaisintaan silloin, kun uhri täyttää 28 vuotta. Sama pätee myös alle 18-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvissa eräissä rikoksissa, kuten raiskauksessa, seksuaalisessa hyväksikäytössä, parituksessa ja ihmiskaupassa.

Poikkeus mahdollistaa sen, että lapsena rikoksen uhriksi joutuneiden on mahdollista saada asiansa tuomioistuimen käsittelyyn, vaikka rikosilmoituksen tekisi vasta aikuisena vuosien päästä tapahtuneesta.

Lue myös:

    Uusimmat