Mainos

"Eläkeiän nosto on edessä"

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kiinnittänyt erityistä huomiota Suomen kestävyysvajeeseen, eli menojen ja tulojen epätasapainoon, joka vallitsee Suomen julkisessa taloudessa.

IMF:n arvion mukaan kestävyysvajeen suuruusluokka on noin 5.5.-6 prosenttia bruttokansantuotteeseen verrattuna, eli noin 10 miljardia euroa. IMF:n suosituksen mukaan vajetta pitäisi kaventaa pitkäjänteisesti 1-1,5 miljardin euron vuosivauhtia kymmenen vuoden aikana.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Tuomas Sukselaisen mukaan kestävyysvajeen umpeenkurominen on Suomen keskeisiä tehtäviä.

Kestävyysvajetta voidaan kuroa umpeen menoja alentamalla tai tuloja korottamalla. IMF:n ensisijainen vaihtoehto on menojen kuriin saattaminen.

- IMF:n esittämässä arviossa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea kuntien menojen voimakkaaseen kasvuun ja sellaisten tekijöiden kuin peruspalvelumenojen kasvun hillitsemiseen, eläkejärjestelmään, eläkkeelle siirtymisiän kohottamiseen ja tämän tyyppisiin toimenpiteisiin. Toimenpiteiden kirjo on hyvin laaja ja seuraavan hallituksen ohjelman keskeinen sisältökysymys, Sukselainen toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Sukselaisen mukaan todellisen eläkeiän nosto on edessä.

- Työurien pidentäminenhän on jo pitkään ollut keskeinen tavoite sekä alkupäästään että loppupäästään. Vain työtä tekemällä voidaan julkiset palvelut rahoittaa, Sukselainen muistuttaa.

Katso ylijohtaja Tuomas Sukselaisen haastattelu (Huomenta Suomi 8.6.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.