Eksoottiset maat houkuttelevat vaihto-oppilaita

Kehittyvät ja eksoottiset maat ovat kasvattaneet selvästi suosiotaan vaihto-opintoja ulkomaille suorittamaan lähtevien valitessa kohdemaataan. Erityisesti Latinalainen Amerikka ja Aasia ovat haluttuja kohteita.

Espoolainen Pietu Tiainen lähti Uruguayihin vaihto-oppilaaksi, koska halusi opiskella espanjan kieltä.

– Uruguay tuntui eksoottisemmalta ja siellä puhutaan espanjaa. Kielen ohella opin myös paljon kulttuurista, Pietu perustelee kohdemaan valintaansa.

– Kieli on edelleen varmasti se vahva motivaattori, miksi vaihtoon lähdetään. Espanjan kieli tuntuu kasvattavan suosiotaan ja se näkyy muun muassa Latinalaisen Amerikan suosion kasvussa. Meiltä lähtee tänä vuonna esimerkiksi Argentiinaan, Brasiliaan ja Ecuadoriin vaihto-oppilaita, STS-kielimatkojen country manager Eija Sinisalo kertoo.

– Ihan selkeesti trendi on kääntynyt siihen, että nuoret haluavat lähteä muuallekin kuin perinteiseen Yhdysvaltoihin, joka on edelleen kuitenkin se suosituin kohde. Esimerkiksi meiltä lähtee ensimmäiset oppilaat tänä vuonna Intiaan, toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen Suomen Youth For Understanding ry:stä sanoo.

Mahdollisuudet ratkaisevat

Nuoret ottavat aiempaa herkemmin huomioon kohdemaan kehityksen ja mahdollisuudet tulevaisuudessa.

– Nuoret ovat tosi fiksuja tänä päivänä ja ymmärtävät sen, että pelkällä englannin kielellä ei välttämättä pärjätä tulevaisuudessa. Halutaan oppia joku vieras kieli ja vieras kulttuurikin. Se ihan selkeästi lisää työpaikan saantimahdollisuuksia tulevaisuudessa, Talonen-Lintunen sanoo.

Omalta vaihtovuodeltaan palannut Pietu Tiainen kertoo kohdemaiden monipuolistumisen näkyvän myös omassa kaveripiirissään.

– Suurin osa menee edelleen jenkkeihin, mutta kyllä muutamat on mennyt Meksikoon tai Etelä-Ameriikkaan tai Aasiaan, Pietu kertoo.

Suomalaiset nihkeitä isänniksi

Suomeen vaihto-oppilaaksi saapuvia olisi selvästi enemmän kuin tällä hetkellä heitä saapuu. Vapaaehtoisten perheiden löytäminen on suurin syy siihen, miksi ulkomaalaisia vaihto-oppilaita ei voida ottaa Suomeen nykyistä enempää.

Reilusti puolet enemmän, jopa kolminkertainen määrä voitaisiin ottaa tänne oppilaita, kuin on vapaaehtoisia perheitä, toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen Suomen Youth For Understanding ry:stä kertoo.

– Se on iso, meitä työllistävä asia joka vuosi. Tarvitaan uudet perheet. Se on myös aikamoista räätälin työtä, koska yritetään luennollisesti mätchtätä semmoinen hyvä oppilas hyvään perheeseen, että on samantyyppisiä intressejä, Talonen-Lintunen jatkaa.

Kiinnostus Suomea kohtaan ulkomaisten vaihto-oppilaiden keskuudessa on viime vuosina kasvanut. Vaikka perheiden löytyminen teettääkin vaihto-oppilasjärjestöissä paljon työtä, on suomalaisten kiinnostus ottaa oppilaita vastaan kasvussa.

– Kyllä meillä on semmoinen tuntuma, että suomalaisten kiinnostus ottaa vaihto-oppilas osaksi perhettä on kasvanut, country manager Eija Sinisalo STS-kielimatkoilta sanoo.

– Yksi tärkeimmistä syistä kasvavaan innostukseen on varmasti se, että vaihto-oppilaan kanssa oppii vieraasta kulttuurista. Samalla moni mainitsee, että oppii katsomaan omaa suomalaisuuttaan hieman uusin silmin, Sinisalo jatkaa.

Yhdysvaltain ylivalta hiipuu

Suomalaiset vaihto-opiskelijat ovat kiinnostuneempia Yhdysvaltain ulkopuolisista kohteista kuin monen muun maan opiskelijat. Yhdysvallat on silti kuitenkin edelleen selvästi suurin yksittäin kohde vaihto-oppilasvuoden viettoon.

– Yhdysvallat pysyttelee edelleen kyllä suosituimpana, mutta muidenkin kohteiden kiinnostus on nimenomaan Suomessa suurempi, kun sitten vertaa meidän yrityksen muiden maiden nuorten valintoihin, STS-kielimatkojen country manager Eija Sinisalo sanoo.

Kohdemaiden suosio vaihtelee vuosittain erilaisten trendien ja esimerkiksi median esiin nostamien asioiden pohjalta.

– Vaihtoon lähteminen on kuitenkin pitkä prosessi ja yleensä sitä pohditaan pitkään. Joillekin erilaiset muotivirtaukset voivat antaa vaikutteita, mutta monet kyllä edelleen tietävät jo pitkään ennakkoon mihin haluavat lähteä.

– Viime vuonna Espanja oli todella suosittu, kun taas nyt Iso-Britannia näyttää jostain syystä todella suositulta.

Suomalaisilla hyvä maine

Suomalaisilla nuorilla on maailmalla varsin hyvä maine. Järjestöt kehuvatkin ja saavat kehuja suomalaisnuorista maailmalta.

– Suomalaiset nuoret USA:ssa ja oikeastaan ympäri maailmaa ovat erittäin haluttuja oppilaita, Talonen-Lintunen Youth For Understanding ry:stä kertoo.

– Oma asenne ja suhtautuminen on ratkaisevaa. Kyllähän suomalaiset nuoret ovat aika itsenäisiä ja joissain kulttuureissa siihen sopeutumiseen saattaa mennä hetki, mutta yleensä he sopeutuvat kyllä hyvin, Eija Sinisalo sanoo.

Lukuvuosi vaihto-oppilaana maksaa kohdemaasta riippuen 6000 eurosta yli 10 000 euroon. Se on monelle perheelle iso raha.

– Kyllä se valitettavasti näkyy tämä meidän taloudentila myös näiden vaihto-oppilaiden hakemuksissa. Meiltä kysytään stipendejä ja apurahoja huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina, Elina Talonen-Lintunen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja