Mainos

EKP nosti ohjauskoron 3,5 prosenttiin

Euroopan keskuspankki on nostanut ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Koron nosto oli markkinoilla laajasti odotettu.

Euroopan keskuspankki EKP nosti rahamarkkinoiden ohjauskoron torstaina 3,50 prosenttiin. Ohjauskorkoa nostettiin 0,25 prosenttiyksikköä. Keskuspankki nosti ohjauskorkoa kuudennen kerran viime vuoden joulukuun jälkeen, jolloin se aloitti rahamarkkinoiden kiristämisen.

Euron ohjauskoron nosto kavensi euron ja dollarin välisen korkoeron 1,75 prosenttiyksikköön. Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskorko on kesäkuun lopusta lähtien ollut 5,25 prosenttia.

EKP on nostanut ohjauskorkoa tasaisesti 0,25 prosenttiyksikön askelin. Ensin se nosti korkoa kaksi kertaa kolmen kuukauden välein, mutta kesäkuusta väli kapeni noin kahteen kuukauteen.

Ohjauskoron nosto oli markkinoilla laajasti odotettu. Euroalueen rahamäärä ja luotot ovat kasvaneet nopeasti, ja inflaatio on ylittänyt EKP:n tavoitetason. Euroalueen talous on myös reippaassa kasvussa. Rahamäärän ja luottojen nopea kasvu voimistaa keskipitkän ajan inflaatiopaineita.

Euroopan keskuspankin ohjauskorko nousi korkeimmaksi viiteen vuoteen. Alimmillaan ohjauskorko oli historiallisen alhainen 2,00 prosenttia, mihin se laskettiin vuoden 2003 kesäkuussa. EKP kevensi rahapolitiikkaa vuoden 2001 toukokuusta lähtien. Silloin se laski ohjauskoron 4,75 prosentista 4,50 prosenttiin.

EKP aloitti rahapolitiikan kiristämisen viime joulukuussa 0,25 prosenttiyksikön ohjauskoron nostolla. Tämänpäiväisen ohjauskoron noston jälkeenkin EKP:n ohjauskorko on edelleen suhdannetilanteeseen nähden historiallisesti melko matala.

Ohjauskorko on nimensä mukaan raha- ja pääomamarkkinoiden korkotasoa ja siten rahan hintaa ohjaava keskuspankin korko. Se vaikuttaa pankkien rahoituksen kautta. Ohjauskorko määrittää sen, millä hinnalla pankit saavat keskuspankkirahoitusta EKP:sta. Muut korot seuraavat keskuspankkirahoituksen hinnan kehitystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.