EKP laski ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen

Pankit takovat yhä vahvoja tuloksia korkojen nousun vuoksi – Asuntovelallisille luvassa helpotusta 2:05
Pankit takovat yhä vahvoja tuloksia korkojen nousun vuoksi – asuntovelallisille luvassa helpotusta.

EKP laskee ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksikköä. 

Esimerkiksi EKP:n talletuskorko laskee neljästä prosentista 3,75 prosenttiin. Uudet ohjauskorot tulevat voimaan ensi keskiviikkona 12. kesäkuuta.

Ohjauskoroista päätti EKP:n neuvosto kokouksessaan torstaina, ja markkinoilla keskuspankin koronlasku oli odotettu. EKP laski ohjauskorkojaan edellisen kerran vuonna 2019.

EKP:n ohjauskorot olivat olleet ennätyskorkealla tasollaan viime syyskuusta asti. Ennen viime syyskuun korotusta EKP nosti ohjauskorkoja kymmenessä korkokokouksessa peräkkäin reilun vuoden sisällä taistellakseen käsistä ryöstäytynyttä inflaatiota eli hintojen nousua vastaan.

Inflaatio hidastunut 2,5 prosenttiyksikköä

Keskuspankin tiukka rahapolitiikka on purrut ja inflaatio hidastunut, arvioi Suomen Pankki korkopäätöksen jälkeen.

–  EKP:n neuvosto katsoi inflaationäkymiä koskevan päivitetyn arvion, pohjainflaation kehityksen ja rahapolitiikan tehokkaan välittymisen perusteella, että rahapolitiikan rajoittavuutta on nyt aiheellista lieventää korkojen pysyttyä ennallaan yhdeksän kuukauden ajan, Suomen Pankin tiedotteessa sanotaan.

–  Syyskuun 2023 rahapolitiikkakokouksen jälkeen inflaatio on hidastunut yli 2,5 prosenttiyksikköä ja inflaationäkymät ovat kohentuneet tuntuvasti. Myös pohjainflaatio on vaimentunut, mikä viittaa yhä vankemmin siihen, että hintapaineet ovat heikentyneet ja inflaatio-odotukset ovat laskeneet kaikilla tarkasteluväleillä.

Palkkojen nousu luo yhä hintapaineita

Suomen Pankin mukaan EKP on pitänyt euroalueen rahoitusolot kireinä vaimentamalla kysyntää ja pitämällä inflaatio-odotukset ankkuroituina keskuspankin inflaatiotavoitteeseen.

–  Näin keskuspankin rahapolitiikka on hidastanut inflaatiota huomattavasti, tiedotteessa arvioidaan.

Suomen Pankin mukaan euroalueen sisäiset hintapaineet ovat tästä huolimatta edelleen korkealla tasolla palkkojen vahvan nousun vuoksi. Tämä pitänee inflaation EKP:n tavoitetta korkeammalla vielä pitkälle ensi vuoteen.

EKP tavoittelee keskipitkällä aikavälillä kahden prosentin inflaatiota euroalueelle. 

Suomen Pankin mukaan kokonaisinflaation arvioidaan asettuvan kuluvana vuonna keskimäärin 2,5 prosenttiin. 

Ensi vuonna inflaatio laskisi arvion mukaan 2,2 prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna jo 1,9 prosenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat