Ekonomisti: Kreikan lainoittajat joutuvat joustamaan vaatimuksistaan

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että Kreikan velkojat joutuvat vielä joustamaan vaatimuksistaan, sillä Kreikka tuskin pystyy noudattamaan täysin lainaohjelman ehtoja.

Hänen mukaansa Kreikan kolmannen tukiohjelman ehdot ovat tiukemmat kuin aikaisempien tukipakettien. Kuoppamäki sanoo, että vaikeimmat uudistukset ovat turistisaarten veroedun poisto ja yksityistämisrahaston perustaminen.   

– Saarien veroedun poisto vaikuttaa suuresti Kreikan turismin kilpailukykyyn. Yksityistämisrahasto on jo nyt aiheuttanut sisäpoliittista kuohuntaa, Kuoppamäki sanoo.   

Kuoppamäen mukaan edessä on vielä keskustelu siitä, mitä Kreikan valtavalle velkataakalle tehdään. Kansainvälinen valuuttarahasto on jo ilmoittanut, että se ei lähde mukaan Kreikan kolmanteen tukipakettiin, jos Kreikan veloille ei tehdä mitään.  

– Velkoja luultavasti järjestellään uudelleen jollain tavalla, mutta tiukkaa keskustelua tullaan käymään siitä, leikataanko velkataakkaa vai pidennetäänkö maksuaikaa, Kuoppamäki sanoo.

Kreikka ja sen lainoittajat pääsivät tänään sopuun Kreikan kolmannesta tukiohjelmasta, mutta muutamista yksityiskohdista vielä neuvotellaan. Uusi tukipaketti on kolmevuotinen ja noin 86 miljardin euron arvoinen. Kreikalta vaaditaan tukiohjelman ehtoina mittavia talousuudistuksia.   

Kolmas lainaohjelma menee vielä euroryhmän käsiteltäväksi, ja se vaatii muutaman kansallisen parlamentin hyväksynnän.  

Lue myös:

    Uusimmat