Kommentti: Italian presidentiltä unelmasyöttö Euroopan EU-vastaisten puolueiden lapaan

3:42

EU:n kolmanneksi suurimman kansantalouden valtionpäämies teki ehkä kohtalokkaan virheen torpatessaan populistipuolueiden hallitushankkeen. EU:n hajottajat ja euron kaatajat saivat hyökyaallon verran lisää vettä myllyynsä. Myös muualla kuin Italiassa.

Myönnetään. Italian presidentillä Sergio Mattarellalla oli vain huonoja vaihtoehtoja. Todennäköisesti hän valitsi niistä huonoimman.

Mattarella ei halunnut valtiovarainministeriä, jonka mielestä Italian pitäisi erota eurosta. 81-vuotias Paolo Savona olisi ollut sellainen. Olisi, vaikka koitti viime metreillä toista todistaa.

Käytännössä presidentti torjui Viiden tähden -liikkeen ja oikeistolaisen Legan muodostaman hallituksen, jolla olisi ollut italialaisten enemmistön tuki takanaan. Ja mikä pahinta, tulevaa virkamieshallitusta johtaa ankarana säästäjänä tunnettu Carlo Cottarelli.

Populistien johtopäätös – niin Italiassa kuin myös muissa EU-maissa – on ilmeinen. Mattarella haistatti pitkät äänestäjille ja kuunteli luottoluokituslaitoksia, markkinavoimia, Brysselin byrokraatteja ja budjettikuria toitottavia saksalaisia.

Italia ajautuu nyt vääjäämättä ennenaikaisiin vaaleihin jo syksyllä. Maaliskuun vaalien voittajat eivät aio tukea Cottarellin hallitusta.

Tulosta ei ole vaikea arvata.

Populistit puolustavat tavallisia italialaisia Brysseliä, Berliiniä ja markkinoita liehittelevältä eliitiltä. Suurimmaksi voittajaksi noussee oikeistolainen puolirasistinen Lega. Sen johtaja Matteo Salvini voi hyvin olla seuraava pääministeri.

Väritön oikeustieteilijä Giuseppe Conte olisi ehkä sittenkin onnistunut luovimaan populistihallituksen ohi pahimpien karikkojen. Eurovastaisesta kirstunvartijasta huolimatta.

Salvinilta taas voi odottaa suloista kostoa. Hänen johtamansa hallitus yrmii pahimmassa tapauksessa politiikallaan koko euroalueen pirstaleiksi. Tukea Legan johtaja saa muiden EU-maiden populisteilta, jotka ampuvat omat maalinsa Matterallan unelmapassista.

Markkinoiden mahtireaktio tulee ennen kuin tämä yrmiminen alkaa. Ja tuo reaktio on jotain aivan muuta kuin mitä viime viikkoina on nähty. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja