Ekodekoa kevätkotiin: Nämä sisustusideat säästävät rahaa ja luontoa

Keväällä monen tekee mieli uudistaa kotia keväisemmäksi raikkain värein tai uusin kalustein. Kotia voi piristää keväisemmäksi myös helposti ja pienin elementein. Kolua läpi vinttisi, autotallisi ja komerosi ja muokkaa vanhoista tavaroista itse somistamalla uudenveroisia sisutustavaroita.

Vanhojen tavaroiden muokkaaminen uusiokäyttöön on kätevä tapa säästää sisustaessa sekä lompakkoa että luontoa. Tee siis tänä keväänä pieni ekoteko ekodekoilemalla ja vältä ostamasta asuntoosi uutta. Opi sen sijaan käyttämään luovasti vanhoja tavaroitasi. Näin tuot pienin elementein uutta ilmettä asuntoosi ja samalla hyötykäytät vanhoja, komeroissasi lojuvia tavaroita.

Kettinki

Kaiva autotallistasi, tai osta rautakaupasta paksua metallikettinkiä. Spraymaalaa kettinki heleän väriseksi ja aseta se riippumaan leveyssuunnassa makuuhuoneesi- tai vaatehuoneesi seinään. Laita kettingin varaan roikkumaan vaatteita ja huiveja. Voit käyttää kettinkiä myös kylpyhuoneessa kylpypyyhkeen kuivaustelineenä.

Kopat ja korit

Ota sisustuskäyttöön vanhat pärekorit, leipäkorit ja puiset limukorit. Maalaa puinen koppa tai kori veikein ja raikkain keväisin sävyin vaaleanpunaiseksi, turkoosiksi, keltaiseksi tai vaaleanlilaksi. Halutessasi asuntoosi neutraalia maalaistunnelmaa, jätä kori puunväriseksi. Täytä korit mielesi mukaan: käytä niitä esimerkiksi lehtikorina, hedelmäkorina, asusteiden säilyttämiseen eteisessä, tai WC-paperirullien tai kosmetiikkatuotteiden säilyttämiseen kylpyhuoneessa.

Rahi

Rahi on huonekalu joka ei kuulu monenkaan kodin sisustukseen. Parhaimmillaan rahi kuitenkin tuo kotiisi pienellä muutoksella ylellistä hotellitunnelmaa. Aseta rahi joko sänkysi jalkopäätyyn tai olohuoneeseen nojatuolin eteen. Rahilla lepuutat jalkojasi rankan työpäivän jälkeen, tai sille asetat vaatteesi illalla ennen nukkumaanmenoa. Jos et halua satsata kalliseen sisustuskaupan rahiin, osta kirpputorilta tai kierrätyskeskuksesta matala suorakulmion muotoinen sohvapöytä ja maalaa se mieleisesi väriseksi. Aseta sen päälle vielä pöydän muotoinen ja kokoinen litteä tyyny ja valitse tyynyliina pöydän värin mukaan.

Ämpärit

Kaiva vajan perukoilta esiin nyt myös vanhat messinkiämpärit. Spraymaalaa ne halutessasi uuteen uskoon ja käytä niitä monipuolisesti sisustuksessa. Ämpäreissä säilytät kätevästi pyyhkeet, aikakausilehdet tai ympäri asuntoasi pyörivät sähköjohdot. Kauniinvärinen ämpäri toimii myös roskakorina joka miellyttää samalla silmää. Pienempikokoiset metalliämpärit toimivat erinomaisesti kukkaruukkuina, kukkamaljakoina, kynttilänjalkoina tai keittiövälineiden ja aterinten säilyttämiseen.

Heinäseiväsnaulakko

Mummolan navetasta tai autotallista löytyy mitä todennäköisimmin sinne unohdettuja heinäseipäitä vuodelta yksi ja kaksi. Ota nämä muinaismuistot hyötykäyttöön sisutuksessasi. Kiinnitä heinäseiväs seisomaan pystyasentoon joulukuusenjalkaan. Hakkaa seipääseen nyt muutamia nauloja sinne tänne, suurin piirtein rintakehäsi korkeudelle. Näin teet kotiisi uniikin eteisen naulakon nopeasti ja halvalla. Halutessasi maalaa puinen heinäseiväs vielä haluamallasi värillä.

Puutarhakalusteet

Onko vintilläsi vanhoja ruosteisia puutarhakalusteita, joiden olemassaolon olit jo melkein unohtanut. Kaiva ne nyt esiin naftaliinistä ja ota uudelleen käyttöön. Maalaa ne uuteen kukoistukseensa kevään trendivärein ja tuo näin väriä ja persoonallista ilmettä sisustukseen. Kromisia puutarhakalusteita voi käyttää parvekkeen tai terassin lisäksi myös sisätiloissa. Puutarhatuolit sopivat keittiöntuoleiksi ja puutarhapöydästä saat kätevän pikkupöydän eteiseen tai makuuhuoneeseen. Kromiset kalusteet tuovat ranskalaistyylistä puutarharomantiikkaa kotiisi.

Kauniit vaatteet

Älä piilottele suosikkivaatteitasi komeron kätköissä, vaan etsi kauneimmat mekkosi esiin vaatekaappisi pohjalta ja aseta ne roikkumaan makuuhuoneesi seinälle.Valitse sisutuksesi väreihin sopivat vaatekappaleet ja anna karderoobisi tulla osaksi sisustustasi. Kevään kunniaksi valitse läpikuultavia, ilmavia ja raikkaita keväisiä värejä jotka henkivät huoneeseen kesän odotusta.

Lähde: EKO - Sisusta kierrättäen, Raija Puukko ja Marjo Koivumäki, Atena Kustannus

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja