Mainos

EK:n johtaja: AKT:n tukilakot suhteettomia, lakia on muutettava

2:04

Työmarkkina-asioita hoitava johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta pitää Postin työriitaan liittyviä tukilakkouhkia täysin suhteettomina.

Oksala vaatii suhteettomien tukilakkojen kieltämistä lailla. Kolme työntekijäliittoa kuljetusalan AKT etunenässä ilmoitti tänään tukilakosta yli kymmenessä kuljetusyrityksessä. Lakko alkaa ensi tiistaina, jos Postin työriitaa ei ole saatu ratkaistua.

Kovaa linjaa vetävän Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton puheenjohtaja Marko Piirainen ei ota suoraan kantaa tukilakkojen suhteettomuuteen. Piirainen perustelee lakkovaroituksen laajentamista Helsingin käräjäoikeuden AKT:lle, Suomen Merimies-Unionille ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitolle asettamilla 500 000 euron uhkasakoilla.

Alun perin lakon piti laajeta yritys kerrallaan kuljetusliike DHL:stä alkaen, mutta käräjäoikeuden mielestä vain yhteen yritykseen kohdistuva tukilakko vääristää kilpailua

– AKT:hän on esittänyt, kuten muutkin liitot, porrastettua tukilakkokuviota eli portaittain tukilakko kasvaa. Nyt tämä käräjäoikeuden päätös, joka on tehty ilman AKT:n tai Merimiesunionin kuulemista, pakotti meidät laajentamaan tämän tukilakon kerralla laajemmaksi, perusteli Piirainen MTV:n haastattelussa.

Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkina-asioita hoitava johtaja Ilkka Oksala pitää tukilakkoa huonosti harkittuina.

– Osa ammattiliitoista ei näytä ymmärtävän, kuinka vakava tilanne on. Näillä toimenpiteillähän vaarannetaan suomalaisia työpaikkoja ja vaarannetaan meidän ulkomaankauppaa, moitti Oksala MTV:n haastattelussa.

"Lakia muutettava"

Tukilakot ovat sinänsä Suomessa laillisia.

– Mutta se edellyttäisi, että palkansaajaliike hyvin harkiten pohtisi minkälaisiin tukitaisteluihin ryhdytään yhden yrityksen eli tässä tapauksessa Postin työriidan vuoksi. Nyt on eittämättä kyse suhteettomista toimista, sanoi Oksala.

Oksala vaatii lakkolakien muuttamista.

– Meidän työrauhalainsäädäntö on 40-luvun loppupuolelta. Se on aikansa elänyt. Kaikki nämä viime päivien tapahtumat osoittavat, että työrauhalainsäädäntöä on muutettava. Meillä on aivan liikaa laittomia lakkoja ja meillä käytetään tukilakkomahdollisuutta täysin suhteettomasti, perusteli Oksala.

Oksalan mielestä Suomessa pitäisi siirtyä Saksan ja Tanskan kaltaiseen malliin, jossa suhteettomat tukilakot on kielletty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.