Eino Grön: Rutiini, josta en luovu ja muut paljastukset

Eino Grön on jättänyt vuosikymmenien varrella vahvan leiman suomalaiseen tango- ja iskelmämusiikkiin. Artisti kertoo Studio55.fille elämänsä merkkipaaluista ja tärkeistä hetkistä sekä laulu-uralla että yksityiselämässä.

Urani hienoin saavutus

− Jos ajatellaan tämän alan tunnustuksia, niin tärkeitä ovat olleet Iskelmä-Finlandia -palkinto (2007) sekä Syksyn sävel -voitto (1997). Näin jälkikäteen komeimmalta tuntuu kuitenkin tapahtuma, mikä johti levyttämiseen, eli kun voitin Suomen iskelmälaulukilpailun vuonna 1958.

Yksityiselämäni hienoin saavutus

− Naimisiinmeno vuonna 1962 sekä juniorin syntymä tietysti.

Paras hankintani vuosien varrella

− Floridan-asunnon hankinta oli hyvä, sillä se tapahtui oikeaan aikaan. Asunto ulkomailta tuntui 1970-luvulla monelle saavuttamattomalta, mutta olin rohkea ostamaan. Asunto oli halpa, mutta hyvällä paikalla, mitä se on tälläkin hetkellä.

Varhaisin muistoni laulamisesta

− Ensimmäinen lapsuusmuistoni liittyy juuri laulamiseen. Esiinnyin päiväkodissa, toimin kapellimestarina. Äiti näki vaivaa, ompeli minulle liivitkin.

Musiikki, joka teki vaikutuksen

− Olin 16-vuotias, kun pääsin kuuntelemaan luonnossa Olavi Virtaa. Aiemmin olin kuunnellut häntä levyltä. Samanlaisen vaikutuksen teki myös Tauno Palo. Hän oli hyvä tulkitsija.

Hetki, jolloin pelkäsin

− Tiukkoja tilanteita on kyllä ollut, mutta en ole varsinaisesti pelännyt. 12-vuotiaana vietin sairaalassa kaksi kuukautta. Umpisuoli puhkesi, ja se aiheutti vatsakalvotulehduksen. Penisilliini oli jo silloin pelastava tekijä. Muistan hyvin, miten paikat olivat kipeinä piikeistä. Mutta sitä oli kai niin nuori, ettei osannut pelätä. Sen vaistosi, että vanhemmat olivat peloissaan.

Asia, jota kadun

− Kyllähän niitä on tietysti paljon, mutta sitä on osannut kääntää kaiken parhaimmin päin. Vastoinkäymiset kuuluvat tähän elämään, eli siinä mielessä kadu mitään. Jokainen asia, minkä olen tehnyt, on opettanut.

Rutiini, josta en luovu

− Minulle tulee huono olo heti, jos en ole tehnyt jonain päivänä jotain liikunnallista. Ikä vaikuttaa jonkin verran: paikat tulevat kipeiksi herkemmin, ja täytyy jumpata enemmän. Golfia olen tottunut pelaamaan niin hyvissä olosuhteissa, ettei Suomessa viitsi vielä pelata, kun on niin koleaa. Ymmärrän kyllä lajin harrastajien keväthuuman.

Parasta elämässäni juuri nyt

− Terveys on kaiken a ja o. Nyt sitä osaa arvostaa, ja siihen voi myös vaikuttaa itse. Olen vielä työelämässä, eikä töihin lähtemisessä ole mitään vastenmielistä. Ääni pelaa, se on hyvin tärkeää. Jaksaminen vaatii määrätynlaista työntekoa ja vapaa-ajan tasapainoa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja