Eila, 85, joogaa ja jumppaa työkseen

85-vuotias Eila kumoaa ennakkoluulon siitä, että ikäihmisen kuuluu istua tiukasti kiikkustuolissa. Eila vetää viidesti viikossa Vakka-Suomen kansalaisopistolla liikuntatunteja.

Eila Simola, 85, on tuttu näky kotikuntansa Vehmaan kansalaisopistotoiminnassa. Puntit tutisevat ja syke nousee, kun Eila vetää viidesti viikossa liikuntatunteja alueen asukkaille.

− Olen ohjannut liikuntaa kansalaisopistolla yli 30 vuoden ajan: eläkeläisten kuntoliikuntaa, joogaa ja pilatesta. Etenkin joogassa käy myös nuorta väkeä, Eila kertoo.

Maanviljelijän leski teki vuosia raskaita maatilan töitä. Tuolloin liikunnalle ei jäänyt juuri aikaa, vaikkakin maatila itsessään piti liikkeessä.

Nyt pellot on vuokrattu, ja Eilalla on aikaa rakkaalle harrastukselleen ja elämäntavalleen.

Ikäisekseen kovassa kunnossa

Liikuntatuntien ohella Eila käy päivittäin lenkillä nauttimassa raikkaasta ulkoilmasta. Hän on kouluttautunut myös kuntouttajakosmetologiksi ja tekee yhä satunnaisesti kotonaan asiakkailleen jalka- ja kasvohoitoja.

Eila ei näe mitään estettä sille, etteikö hänen ikäisensä ihminen voisi liikkua siinä missä muutkin.

− En ole huomannut, että liikunta rasittaisi minua mitenkään. Askel pysyy vain pidempänä, kun venyttelee säännöllisesti.

Samaa viestiä Eila on kuullut kuntoutuksessa, jossa rintamaveteraani, kenttäsairaalassa lääkintälottana toiminut nainen säännöllisesti käy.

− He ovat sanoneet, että olen ikäisekseni kovassa kunnossa. En joudu myöskään syömään pitkäaikaislääkkeitä, Eila lisää kiitollisena.

"Tunnen oloni tarpeelliseksi"

Eila on tietoinen siitä, että moni ikätoveri joutuu rauhoittumaan liikkumisen suhteen. Toisinaan oma asenne ikääntymiseen voi silti myös kääntyä ihmistä itseään vastaan.

− Moni mukautuu ympäristön odotuksiin. Ollaan ja käyttäydytään niin kuin vanhojen ihmisten kuuluisi. En halua itse ajatella niin, Eila painottaa.

Liikuntaharrastus ei vain kohota kuntoa ja edesauta terveyttä, vaan vaikuttaa myös vireyttävästi sosiaalielämään.

− On hienoa kokea, että minulla on vielä mahdollisuus antaa itsestäni muille ja tuntea oloni tarpeelliseksi.

Yhdessä vaiheessa Eila jo ehätti tiedustella kansalaisopiston rehtorilta, että joutuuko tässä vielä varhaiseläkkeelle.

− Ei hän ole minua poiskaan potkinut. Kaikki ovat olleet käsittääkseni panokseeni tyytyväisiä, Eila sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja