Eikö Stubbilla ole mielipidettä Ahvenanmaan demilitarisoinnista? Näin hän perustelee nyt

Jussi Halla-ahon mukaan Ahvenanmaan demilitarisaatio on ”houkutin hyökkäykselle” – näin hän perustelee näkemyksensä 0:46
Jussi Halla-ahon mukaan Ahvenanmaan demilitarisaatio on ”houkutin hyökkäykselle” – näin hän perustelee näkemyksensä

MTV:n Jan Andersson tiedusteli Alexander Stubbilta (kok.), miksi hänellä ei ollut mielipidettä Ahvenanmaan demilitarisaation purkamiseen liittyvään väittämään.

MTV Uutiset julkaisi aiemmin tässä kuussa MTV:n vaalikoneen, jossa tiedusteltiin presidenttiehdokkaiden mielipiteitä erilaisiin väitteisiin.

MTV:n vaalikoneessa yksi väittämistä kuuluu: “Ahvenanmaan demilitarisaatio pitää purkaa.”

Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo oli vaalikoneessa ehdottomasti sitä mieltä, että demilitarisaatio pitää purkaa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson olivat puolestaan ainoina täysin eri mieltä väitteen kanssa.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb oli ainoa kaikista presidenttiehdokkaista, joka ei ilmaissut mielipidettään väitteeseen. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, miksi perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho näkee Ahvenanmaan demilitarisaation olevan houkutin hyökkäykselle.

"Presidentin ensimmäisenä virkaanastujaispäivänä tokkopa tuo esille tulee"

MTV:n Suuressa vaalitentissä Stubb sanoo, että hänen mielestään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on edettävä maltillisesti. 

Hän muistuttaa, että demilitarisaatiosopimuksessa on mukana kymmenen maata, jotka kaikki ovat Naton jäseniä. 

– Meitä istuu täällä kuusi henkilöä, jotka ovat nähneet ne puolustussuunnitelmat, jotka kriisitilanteessa pätevät Ahvenanmaahan. Se pitää mieleni rauhallisena, Stubb totesi.

Tämän jälkeen Stubb kysyi itseltään, tarkoittaako puolustussopimukset sitä, että Ahvenanmaa pysyy demilitarisoituna alueena tästä hetkestä ikuisuuteen. 

– En ole ihan varma, mutta siitä pitää meidän kumppanien kanssa keskustella. 

Stubb painottaa, että demilitarisaatiota pohdittaessa keskiössä on oltava Ahvenanmaan ja koko Suomen turvallisuus. 

– Tällä hetkellä näkisin niin, että Suomen ja Ahvenanmaan turvallisuus on turvatty demilitarisaatiolla ja sillä, että on sen hyväksynyt.

– Jos tähän tulee muutos, se on tehtävä rauhassa, mutta presidentin ensimmäisenä virkaanastujaispäivänä tokkopa tuo esille tulee.

Miten tarkkaan kulisseissa pohditaan, mitä presidenttiehdokas voi vaalitenteissä sanoa? 3:32
Politiikkaa läheltä seuraavat Matias Turkkila ja Esa Suominen paljastavat videolla: Näin tarkkaan presidenttiehdokkaiden sanomisia hiotaan kulisseissa

Lue myös:

    Uusimmat