"Eihän kannattamatonta liiketoimintaa kukaan jatka loputtomiin" – kustannusten raju nousu uhkaa kaataa isojakin maatiloja

Kustannusten raju nousu uhkaa kaataa isojakin maatiloja 2:10
Katso videolta koko juttu maatalouden tilasta

Maatalouden kustannuskriisi uhkaa lopettaa myös isoja ja investointihalukkaita tiloja.

Tuottajahinnat ovat nousseet alkuvuonna, mutta esimerkiksi naudanlihan tuotanto vaatisi viljelijöiden mukaan euron lisäkorotuksen kilohintaan pelkästään kustannusten korvaamiseksi.

Naudanlihantuottaja Henri Makkosen tilalla on 600 lihanautaa kasvatuksessa ja eläimiä varten 400 hehtaaria peltoa rehun tuotannossa.

– Tämän vuoden lopulla katsotaan tilanne ja jos tästä ei saada kannattavuutta irti, niin aletaan tuotantoa ajamaan alas, se on fakta, Makkonen kertoo.

Tuottajahinnat ovat kohentuneet alkuvuodesta, mutta rehuviljan, lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat kallistuneet selvästi enemmän.

Maataloudessa on laskettu, että hallituksen huoltovarmuuspaketti kompensoi kotieläintilalla kustannusten noususta korkeintaan viidenneksen.

Tuottaja vaatii, että lisähinta tulisi akuutissa kriisissä saada kaupasta, muuten käy huonosti.

– Monta sukupolvea tällä tilalla ollut ja en toki haluaisi olla viimeinen, mutta eihän kannattamatonta liiketoimintaa kukaan jatka loputtomiin.

Lue myös:

    Uusimmat