Mainos

"Ei varmaan kannata mitään hirveän suurta helpotusta odottaa" – Asiantuntija kertoo, miksi bensa maksaa nyt yhtä paljon kuin viisi vuotta sitten

5:43

Bensan hinta on noussut ympäri Suomen korkeisiin lukemiin. Esimerkiksi ysivitosen hinta on kivunnut pitkin Suomea selvästi yli 1,6 euron litralta.

Suomen halvin 95E10-bensa löytyy nyt Tampereelta. Teiskontien Nesteellä litra ysivitosta irtoaa Polttoaine.net-sivuston mukaan 1,454 eurolla.

Yhtä korkeissa hinnoissa on käyty viimeksi vuonna 2014, kertoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

– Viime vuonna käytiin hyvin lähellä kuuttakymmentä, mutta yli 1,60 euron 95-bensiini kävi viimeksi vuonna 2014, että ei tämä ihan jokapäiväistä ole, von Gerich sanoo.

Suomessa hinnan heittely on pienempää, mikäli verrataan vaikkapa Yhdysvaltoihin, jossa hinta voi puoliintua tai kaksinkertaistua lyhyenkin ajan sisällä. Suomessa korkea verotus tasaa hinnan jojoilua, koska noin kaksi kolmasosaa bensiinin hinnasta muodostuu veroista.

Bensatankillisen kalleuden taustalla on raakaöljyn hinnan nousu, mihin on osaltaan vaikuttaneet myös rauhattomuudet ja maiden sisäiset kriisit esimerkiksi Libyassa ja Venezuelassa. Samanaikaisesti  euron valuuttakurssi on heikentyntynyt dollaria vasten, mikä nostaa maailmanmarkkinoilla öljyn hintaa.

Hinnan nousulle ei toistaiseksi näy loppua. 

–  Ei varmaan kannata mitään hirveän suurta helpotusta odottaa, von Gerich kertoo.

Samanaikaisesti Yhdysvalloista on tullut tasapainottava liuskeöljyn tuottajamaa, joka mahdollisesti takaa öljyn riittämisen. 

– Sen pitäisi estää suurempi hintojennousu, kun globaali kysyntä ei tällä talouskehityksellä ole kovin vahvaa, von Gerich toteaa. 

Suurimmaksi riskiksi hintojen nousun kannalta von Gerich nimeää seuraavan hallituksen toimet polttoveron suhteen. Öljyn hinnan puolelta nousupaine todennäköisesti hellittää lähiaikoina.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja