Ehdokkaiden selvä enemmistö alentaisi ruuan arvonlisäveroa

Eduskuntavaaliehdokkaiden selvän enemmistön mielestä Suomessa pitäisi alentaa ruuan arvolisäveroa tulevalla vaalikaudella.

Tätä mieltä oli 64 prosenttia Suomen Osuuskaupan tuoreeseen kyselyyn vastanneista eduskuntapuolueiden kansanedustajaehdokkaista. 33 prosenttia vastanneista pitäisi alv:n ennallaan ja vain pari prosenttia kiristäisi.

Vantaan Tikkurilassa vaalityötä tehneet ehdokkaat olivat myös alv:n alentamisen kannalla. 

– Jos verrataan muuhun Eurooppaan, niin kyllä meidän ruuan hintaa pitäisi alentaa. Tärkeää on, että kaikilla on varaa ostaa ruokaa, RKP:n ehdokas Patrik Karlsson katsoo.

– Kiristämään ei saa missään nimessä ryhtyä, pikemminkin keventämään, koska tällä hetkellä siitä (ruuan hinnasta) kärsivät ne, kenellä on vähiten rahaa. Heille pitäisi saada kanssa sitä pötyä sinne pöytään, muutakin kuin sitä makaronia, komppaa viereiseltä vaalimökiltä SDP:n ehdokas Mikko Merelä

Elintarvikkeiden alv:n alentaminen merkitsisi pienempiä verotuloja. Kokoomuksen ehdokas Anitta Orpanan ja Perussuomalaisten Johanna Jurvan mukaan valtiolla olisi siihen varaa. 

– Meidän pitää katsoa kokonaisvaltaisesti sitä veropolitiikkaa, mutta jos me pystymme ruuan alv:a keventämään, niin varmasti se tulee sitten vaikuttamaan kulutukseen. Ihmiset pystyvät ostamaan ja siten se myös palautuu valtiolle, Orpana kuvailee. 

– Kyllä minä uskon, että meillä on varaa siihen. Se on arvovalintoja, mistä otetaan ja mihin laitetaan, linjaa Jurva. Hän on istunut viimeiset neljä vuotta ensimmäisen kauden kansanedustajana eduskunnassa.

Puolueilla hienoisia eroja

Kyselyssä Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto kannattivat eniten elintarvikkeiden alv:n laskemista. Molempien puolueiden ehdokkaista yli 80 prosenttia oli laskemisen kannalla. 

– Nyt pitäisi elvyttää taloutta ja ruuan alv:n laskemisella saadaan vähävaraisienkin ihmisten ostovoimaa lisättyä. Sitä kautta tulisi valtiolle verotuloja ja mahdollisesti uusia työpaikkoja, kun kulutus kasvaisi ja tätä kautta tulisi kysyntää talouteen, perustelee Vasemmistoliiton ehdokas Kaarlo Kivimäki alv:n laskua.

Vähiten alv:n alentamista kannattivat Vihreät. Vihreiden kyselyyn vastanneista ehdokkaista 35 prosenttia oli alentamisen kannalla, 57 prosenttia kannatti alv:n pitämistä entisellään. Vihreiden ehdokas Eeva Lahtinen muistuttaa, että alv:n laskeminen ei itsessään laske välttämättä elintarvikkeiden hintoja.

– Me voidaan laskea alv:a ja samalla toivoa, että kauppiaat laskevat ruuan hintaa. Näin ihmisille jää rahaa muuhunkin. Tällöin muusta kulutuksesta saadaan sitten verotuloja.

Arvonlisäveron korottamisen kannalla oli vain pieni osa kyselyyn vastanneista. Puolueittain korottamista kannatti Vihreät (8 %), Perussuomalaiset (3 %), Kokoomus (3 %) ja Vasemmisto (2 %).   

SOK on tilannut kyselyn Aula Research Oy:ltä. Kyselyyn vastasi yhteensä 486 viime vaalikauden eduskuntapuolueen vaaliehdokasta ja virhemarginaali on neljä prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pienpuolueita ei kyselyssä kuultu. Vantaan Tikkurilassa nämäkin puoleet tekivät samaa vaalityötä kuin muutkin puolueet. Itsenäisyyspuolueen ehdokas Juho Lyytikäinen on elintarvikkeiden alv:n laskemisen kannalla.

– Kyllä Suomella olisi elintarvikkeiden alv:n alentamiseen varaa. Pitää tehdä oikeita peliliikkeitä, meillä menee nyt rahat vääriin kohteisiin, hän sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja