Eeva Lehtimäen kommentti: Valtiovarainministeriön leikkauslistalle luvassa tyrmäys vaalikentillä – mutta paluu poliittisesti arkoihin aiheisiin odottaa vaalien jälkeen

4:53
Katso video: Millaiset ovat Suomen talouspolitiikan vaihtoehdot?

Valtiovarainministeriön leikkaus- ja veronkorotusmenu ei maistu vaalikamppailun loppusuoraa käyville puolueille. Mutta ruokalistat kaivetaan esiin uudestaan huhtikuussa vaalikamppailun jälkeen, ennustaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Valtiovarainministeriön (VM) virkamiehiltä ei puutu ainakaan sarkasmin tajua. Tämän todisti budjettipäällikkö Mika Niemelä, kun ministeriö esitteli katsauksensa, mitä julkisia menoja voisi saksia ja mitä veroja puolestaan kiristää julkisen talouden tasapainottamiseksi.

– Kiitos myös poliittisille päätöksentekijöille. Olette tarjonneet miljardeja motivaatiosyitä tähän meidän työmme taustaksi. Ehkä vähempikin olisi riittänyt, VM:n budjettipäällikkö Niemelä täräytti ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Niemelä viittasi todennäköisesti siihen, että poliitikot osaavat erityisesti vaalien alla rahan jakamisen erilaisiin tärkeisiin kohteisiin. Samalla puolueiden listat, mihin ainakaan ei kosketa, kasvavat miljardiluokkaan.

Poliitikot ovat myös hyviä ampumaan alas, nimittäin sopeutusehdotuksia.

Valtava sopetustarve 

Valtiovarainministeriön arvioiden mukaan taloutta pitäisi vahvistaa eri keinoin vähintään yhdeksällä miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana.

Se on valtava summa.

Hallitusvaltaa hamuaville on tarjolla VM:n kaksi bestselleriä iltalukemisiksi. Julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus 163 sivua ja Verokartoitus 187 sivua. Liitteet eivät ole mukana.

Tässä muutamia kohteita julkaisuista, jotka ovat poliittisesti vaikeita, elleivät suoralta kädeltä mahdottomia.

Arvonlisäverokantojen yhtenäistäminen 24 prosenttiin kasvattaisi verotuottoja 2,8 miljardia vuositasolla. Ei tule tapahtumaan, koska ruoka kallistuisi entisestään. Tämä olisi poliittinen itsemurha.

Sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotusten pienentäminen muhkeuttaisi myös valtion kassaa, mutta näytäpä poliitikko, joka uskaltaa tätä ehdottaa vilkkaasti äänestävälle ja ikääntyvälle Suomelle.

Kaikki säästöehdotukset myös koulutukseen sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon ovat poliittisesti arkoja aiheita tällä hetkellä.

Leikkauslistat ja VM-puolue

Budjettipäällikkö Niemelä muistutti, että VM:n tuhti paketti ei ole leikkauslista, vaan kyseessä ovat osin toisilleen vaihtoehtoiset ja osin myös päällekkäiset keinot.

Mutta kovana viikatemallina VM:n julkaisuja on kuitenkin jo luettu.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson älähti, että valta Suomen tulevaisuudesta ei onneksi ole VM:llä.

STTK:n pääekonomistin Patrizio Lainàn tuomio oli myös tyly:

– Nyt tulee niin yksityiskohtaisia poliittisia linjauksia rakennekartoituksen ja verokartoituksen julkaisutilaisuudessa, että kannattaisi ehkä jo VM:n perustaa oma puolue ajamaan niitä.

Yhdensortin VM-puolue kyllä on jo olemassa, mutta on eri asia lotkauttavatko puolueet näille konkareille korvaansa.

Matti Vanhanen, entinen pääministeri MTV:n Uutisextrassa: "Eduskuntavaaleihin valmistautuvien puolueiden pitäisi päivittää talousohjelmansa valtiovarainministeriön tuoreiden kehyslaskelmien vuoksi."

Olli Rehn, Suomen Pankin pääjohtaja Ylen uutisten haastattelussa: "Seuraavan hallituksen on sitouduttava ohjelmassaan julkisen talouden tasapainottamiseen. Kahden hallituskauden mittainen ohjelma pitää aloittaa välittömästi. Se ei voi olla mikään savolainen projekti: aloittamista vaille valmis."

Timo Ritakallio, OP:n pääjohtaja MTV:n Uutisextrassa: "Valtion velan vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta jopa viiteen miljardiin euroon lähivuosina."

Julkaisut ovat nyt kaikkien luettavissa.

Poliitikkojen tehtävä on punnita eri malleja, jotta sopeutusten rinnalla mietitään myös kasvua ja tulevaisuutta, eikä mikään ryhmä joudu kohtuuttoman kurjistumisen tielle. 

Poliitikkojen homma on kiistellä vaihtoehdoista.

Paljon kovia puheita on siis luvassa. 

Huhtikuun kolmantena vaaliyön jälkeen valtiovarainministeriön julkaisut voi sitten kaivaa komeron perältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja