Eeva Lehtimäen kommentti: Pannukakkuja ja heinäsirkkoja – eduskunnan luokaton velkakeskustelu ei lupaa hyvää

Julkisen talouden tila on kiistatta yksi kevään eduskuntavaalien isoista teemoista.

Seurasin tänään paikan päällä eduskunnassa kokoomuksen johdolla tehtyä välikysymystä velkaantumisesta.

Se oli surkea keskustelu.

Paljon kertoo, että politiikassa vuosikymmenet parkkiintunut MTV:n kuvaaja Aki Blomberg pyysi, että voisiko nämä keskustelut tallentaa vastaisuudessa automaattikameroilla. Blomberg voisi kuulemma käyttää aikansa paremminkin, vaikka hiihtoladulla.

Iltapäivän keskustelu ei lupaa laadukasta vääntöä talouden tervehdyttämisestä ja sopeutuskeinoista kevään vaalintenteissä.

Puolueet vakuuttavat, että velkaantuminen on paha juttu ja sopeutusta tarvitaan. Sen jälkeen konkretia katosi isojen sanojen, tarmon ja toivon tuolle puolen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ripitti erityisesti kokoomusta.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenvuoro oli pannukakku. Saimme kymmenen minuuttia korulauseita, pystytte parempaan, Saarikko värisytti hallituksen lehteriltä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen iski Saarikolle takaisin, että kokoomus nimenomaan pystyisi parempaan kuin nykyinen hallitus.

Kokoomuksen Petteri Orpon puheessa eniten konkretiaa olikin muistutus valtion velkojen kovaa kyytiä kasvavista korkomenoista.

Kansanedustajat jaksoivat istua salissa ryhmäpuheenvuorojen ajan. Sen jälkeen sali oli melko tyhjä, velkaantuminen ei niin sanotusti nappaa, näköjään.

Myös ministeriaitio tyhjeni. Saarikko sai melko pitkään puolustaa ypöyksin hallituksen tekemisiä nopeatahtisen keskustelun aikana. 

Kello 15.40 pääministeri Sanna Marin (sd.) palasi saliin ja jyrähti viime lauantailta puolueen vaaliohjelman julkaisusta tutut lauseet.

SDP:n vaaliohjelmaa on jo ehditty luonnehtia, että se vasemmistolaisempi kuin vasemmistoliiton ohjelma. Valtion kassaa kartutetaan lähinnä veronkorotuksilla, mistä myös Orpo muistutti. 

Marin taas mukaili kokoomuksen vaalislogania, että nyt on oikea aika...

– Kokoomukselle on aina oikea aika leikata köyhiltä ja antaa rikkaille, Marin latasi.

Synnit, heinäsirkat ja keskustan talousmatka

Puolueet puhuvat tällä hetkellä tormakasti velkaantumisesta, mutta sen jälkeen samaan hengen vetoon alkaa kaiken sen luetteleminen, mihin ainakaan ei kosketa.

Puolueet osaavat myös erinomaisesti osoittaa toistensa synnit ja heinäsirkat, mitä juuri sen toisen puolueen tekemisistä seuraisi hallituksessa. Olo on kuin raamatun vitsauksia lukiessa.

Valtiovarainministeri Saarikko taisi sanoa keskustelun suurimman viisauden, vaikka keskustan oma talousmatka Marinin hallituksessa ei sekään kestä päivän valoa koronasta, sodasta ja energiakriisistä huolimatta.

– Mitään vaihtoehtoa ei kannata sulkea pois, kun sopeutuskeinoja mietitään

Jokainen hallitusvastuuta tavoitteleva puolue, kokoomus mukaan lukien, tietää, että miljardit ja kriisit ovat odottamassa valtiovarainministeriön pöydällä.

Suomen tulevaisuus ei näytä kovin ruusuiselta tällä hetkellä.

Puolueet voivat väittää muuta, mutta vanha velkataakka, ikääntyminen, rapistuvat palvelut, työvoimapula ja ilmastonmuutos ovat niin viheliäisiä ongelmia, että oikotietä ja helppoja ratkaisuja ei ole.

Vaikka helppoa on kiva luvata. 
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja