Eetu Pesu: "Risumies"-videon tuoma julkisuus vei isosetäni hengen – kodin edustalla soitettiin remixejä, nuoret kiusasivat ja aikuiset sättivät

8:07

Someilmiöksi noussut Jorma Hirvonen maksoi kovan hinnan julkisuudesta, jonka kohteeksi hän joutui tahtomattaan Youtube-videon seurauksena, kertoo hänen sukulaisensa Eetu Pesu. Sukulaisten mukaan julkisuuden nurja puoli ja sen aiheuttama kärsimys vei isosedän hengen. Silti Pesu vakuuttaa, että videon lataaja on saanut häneltä anteeksi.

Kesäkuussa 2016 kouvolalaisesta Jorma Hirvosesta tuli paikallisesti ja valtakunnallisesti tunnettu henkilö Youtubeen ladatun videon seurauksena. Videolla Jorma Hirvonen tai ”Risumies”, kuten häntä videossa tituleerattiin, jätti puutarhajätteitä lenkkipolun varteen ja kävi samalla kiivassanaisen keskustelun miehen kanssa, joka torui häntä risujen jättämisestä polulle.

– Oli järkytys nähdä Jorma siinä tilassa videolla, joka leviää ympäri Youtubea, Eetu Pesu muistelee videon tuomaa järkytystä Huomenta Suomen lähetyksessä.

– Kahdella ihmisellä oli huono päivä, tilanne eskaloitui, tuli sanottua tyhmiä asioita. Kiihtymystilassa homma eteni tuohon pisteeseen ja se nähtiin Youtubessa.

"Ihmiset tulivat hänen kotinsa edustalle soittamaan autosta remixejä"

Eetu Pesu teki itsekin somevideon isosedästään noin 1,5 vuotta "Risumieskohun" jälkeen. Jorma Hirvosen kohtalosta kertovalla videolla Pesu kertaa, millaista julkisuutta Hirvonen sai ja miten hänelle sen jälkeen kävi.

Eetu Pesu kertoo isosetänsä Jorma Hirvosen kohtaamasta julkisuudesta

7:14

Pesu ajattelee nyt, että vaikka sekä videon julkaisija että hänen isosetänsä tekivät molemmat virheen, hänen isosetänsä sai siitä suuren taakan kannettavakseen. Pesu kertoo julkaisemallaan videolla, kuinka iäkäs isosetä kuoli lopulta aortan repeämiseen sairaalassa. Sukulaisten mielestä somejulkisuus myötävaikutti Hirvosen sairastumiseen.

– Ennen sitä hän oli lukittautunut omaan kotiinsa, koska hän oli väsynyt ja uupunut paineesta, jota hän sai osakseen Kouvolassa.

Videon julkaisun jälkeen Jorma Hirvonen alkoi saada osakseen paljon huomiota kotikunnassaan Kouvolassa.

– Ihmiset halusivat yhteiskuvia, nuorilta tuli negatiivista palautetta, ravintolassa aikuiset miehet kritisoivat häntä kielenkäytöstä. Pian sanoa alkoi levitä siitä, missä hän asui ja ihmiset tulivat hänen kotinsa edustalle soittamaan autolla remixejä videosta. Hän ei koskaan halunnut olla julkisuuden henkilö.

Pesun mukaan julkisuus alkoi vaikuttaa nopeasti isosedän ulkoiseen olemukseen.

– Hänen itseluottamuksensa ja olemuksensa ropisi pois kropasta ja hän muuttui pelokkaaksi. Kaikki armeijan työstä jäänyt auktoriteetti katosi.

”Kuten muillakin Hirvosilla, hänellä oli iso sydän”

Videollaan isosetäänsä muisteleva Pesu luonnehtii Jorma Hirvosta hyväntahtoiseksi ihmiseksi.

– Kuten muillakin Hirvosilla, hänellä oli iso sydän eikä hän halunnut kenellekään pahaa.

Pesu kertoo Huomenta Suomessa, että hän on antanut anteeksi videon ladanneelle henkilölle, vaikka julkisuuden seuraus olikin vakava.

– Videon lataajakin teki virheen, mutta on ottanut omanlaisen vastuunsa. En syytä ihmisiä virheiden takia, vaan tärkeää on antaa anteeksi. Toivoisin, että Jorma olisi edelleen läsnä täällä eikä se olisi mennyt tuohon pisteeseen, Pesu lopettaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja