Eduskunta saa käsiteltäväksi ravintoloiden tukipaketin, mutta Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen kannattaa yrityksille yleistukea – nykyisessä tavassa on kolme isoa puutetta

Suomen Yrittäjien Pentikäinen haluaa yrityksille yleistuen – tällaisia ovat tukiviidakon isoimmat ongelmat 8:01
MTV Uutiset Live: Suomen Yrittäjien Pentikäinen haluaa yrityksille yleistuen – tällaisia ovat tukiviidakon isoimmat ongelmat

Pääministeri Sanna Marin kertoi eilen Säätytalon neuvottelujen yhteydessä, että eduskunta saa tällä viikolla käsiteltäväkseen ravintoloille tarkoitetun tukipaketin. 

Ravintoloiden täytyy pitää ovensa kiinni tällä tietoa toukokuun loppuun saakka.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan rajoitusten purkamisen seuraavissa vaiheissa olisi tärkeää, että työmatkaliikenne Virosta ja Ruotsista Suomeen voitaisiin turvata. Toinen tärkeä asia ovat ravintolat ja niiden avaaminen.

– Nyt olisi tärkeää lähettää yhteiskuntaan, sekä yrityksiin että kuluttajille viestiä, että tässä ollaan menossa parempaan päin.
Että pystytään varoen ja maltillisesti näitä toimia purkamaan. 

Ravintolat on määrätty pysymään kiinni 31.5. saakka. Pentikäisen mukaan on tärkeää miettiä ennen tätä takarajaa, miten ravintoloita voitaisiin avata turvallisesti. 

Yleistuki olennaisen tärkeä

Ravintola-ala on kärsinyt valtavasti koronakriisin vuoksi. Pentikäinen kannattaa silti yleistukia kaikille yrityksille alakohtaisesti räätälöityjen tukien sijaan. 

– Tarkoitan sitä, että olisi tärkeää ensiksi päättää tämmöisestä kaikkia toimialoja koskevasta yleistuista ja vasta tarvittaessa sen jälkeen näistä sektorikohtaisista tukiohjelmista. 

– Jos tästä lähdetään latvasta liikkeelle, voi käydä niin, että jotkin toimialat saavat hyvin runsaasti tukea ja sitten toiset toimialat, jotka ovat vähintään yhtä syvässä ahdingossa saattavat jäädä kokonaan ilman tukea. 

Pentikäinen ei ole alakohtaisia tukia vastaan, mutta hän pitää hallituksen linjausta yleistuista hyvin tärkeänä. 

Kolme isoa puutetta

Erilaisia tuki- ja rahoitusmahdollisuuksia yrityksille on jo, mutta Pentikäinen näkee kolme isoa puutetta. Yleistuen puuttuminen on hänen mukaansa suurin valuvika ja kehittämistukien osalta pitäisi mahdollistaa suurempi kiinteiden kustannusten osuus. Kehittämistukia jaetaan Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta.

Kolmantena ongelmana hän näkee sen, että yksityisyrittäjille ei ole tarjolla kehittämistukea. Yksityisyrittäjät saavat tällä hetkellä tukensa kuntien kautta. 

Katso koko haastattelu videolta jutun alusta. 

Lue myös:

    Uusimmat