Eduskunta ryöpytti hallitusta salailusta

Kansanedustajat eri puolueista ryöpyttivät hallitusta eduskunnan kyselytunnilla Nato-sopimuksen salaamisesta.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) arvosteli edelleen sitä, että eduskunta on pidetty pimennossa sopimuksen valmistelusta. Hän sai tukea muun muassa keskustan Seppo Kääriäiseltä, joka ihmetteli sitä, että media pakottaa hallituksen kertomaan tällaisista asioista.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kiisti, että yhteistyösopimusta olisi valmisteltu salassa. Julkisuudessa olleet lehtitiedot ovat hänen mukaansa peräisin julkisista asiakirjalähteistä.

– Kyllähän me poliitikkoina kaikki olemme harva se päivä tilanteessa, jossa joku toimittaja soittaa meille ja kysyy asiaa tai esittää väitteitä, ja me olemme aika lailla ulalla. Se on vain se tapa, jolla tämä toimii vaikka kukaan ei olisi salaamassa yhtään mitään, vastasi Tuomioja.

Tuomiojan kommentti nostatti naururemakan toimittajalehterillä.

Sopimus on Tuomiojan mukaan vastaava kuin muillakin kumppanimailla. Tuomiojan mukaan asian valmistelu jatkuu ainakin syksyyn asti ja eduskunta saa tarvitsemansa tiedon.

Tuomiojan puoluetoverin Jukka Gustafsson (sd.) mielestä avoimuudessa ei ole kovin hyvin onnistuttu.

– Sain muutaman kipeän soiton asian tiimoilta, ja jouduin toteamaan että en tunne asiaa, niin ei tässä avoimuudessa ole kovin hyvin onnistuttu, sanoi Gustafsson.

Hallitus sai myös tukea

Eduskunnassa ihmeteltiin myös sopimuksen solmimisajankohtaa. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Annika Lapintie epäili, että sopimusta viedään nyt eteenpäin, kun vasemmistoliitto on lähtenyt hallituksesta.

– Miten tällainen yks-kaks-yllättäen voisi tänne putkahtaa päätettäväksi, jos sitä ei ole poliittisesti käsitelty hallituksessa ja on epämääräisiä kirjauksia selonteossa, jossa ei tämän sopimuksen voimaantulosta sanota yhtään mitään, kysyi Lapintie.

Tuomiojan mukaan hallitus ei ole käsitellyt asiaa, koska ei ole uutta asiaa, jota käsiteltäisiin.

Hallitus sai yllättäen tukea myös oppositiosta. Perussuomalaisten Jussi Niinistö, joka on myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, sanoi että sopimuksessa on kysymys vain teknisistä valmiuksista vastaanottaa apua.

– Tämä isäntämaatukisopimuskysymys on asia, josta voin olla ministeri Tuomiojan ja ministeri Carl Haglundin kanssa koko lailla samaa mieltä. Kerran näinkin, sanoi Niinistö.

Lue myös:

    Uusimmat