Eduskunta päätti historiallisen Emu-keskustelun

Eduskunta sai perjantai-iltana päätöksen neljä päivää kestäneen lähetekeskustelun hallituksen Emu-tiedonannosta. Tiistaina alkaneessa keskustelussa käytettiin kaikkiaan 402 varsinaista puheenvuoroa tai vastauspuheenvuoroa.

Emu-päätös on koettu niin historialliseksi, että useimmilla kansanedustajilla oli tarve tallettaa näkemyksensä hankkeesta eduskunnan pöytäkirjoihin. Paavo Lipposen (sd.) hallituksen toimikauden aikana on lähes yhtä pitkään puhuttu vain viime syksynä, jolloin budjettiesityksen lähettäminen valtiovarainvaliokuntaan vei sekin neljä päivää.

Emusta puhutaan täysistunnossa jälleen huhtikuussa, kun tiedonanto palaa suuren valiokunnan käsittelystä. Ensi tiistaina eduskunta päättää, mitkä valiokunnat antavat sille lausuntonsa.

Arja Alhon (sd.) tekemän ja Mauri Pekkarisen (kesk.) kannattaman esityksen mukaan lausunnot pyydettäisiin perustuslakivaliokunnalta, valtiovarainvaliokunnalta ja talousvaliokunnalta. Kristillisten Toimi Kankaanniemi ja Päivi Räsänen haluaisivat lisätä luetteloon myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä työasiainvaliokunnan.

Lyhyimmät varsinaiset puheenvuorot kuultiin Emu-keskustelussa SDP:n Matti Saariselta ja kokoomuksen Heikki Koskiselta. Heidän Emu-puoltonsa olivat kirjallisessa muodossaan kuuden rivin mittaisia.
-Moni on vaiti ja havaitaan viisaaksi, mutta moni on vihattu paljon puheensa tähden, Saarinen totesi.

Monisanaisimmat puhujat käyttivät aikaa näkemyksensä perusteluun yli puolikin tuntia, vaikka puheenvuoron pituussuositus on kymmenen minuuttia.

Lopullisen päätöksen Suomen liittymisestä euroalueeseen eduskunta tekee huhtikuun 17. päivänä pidettävässä äänestyksessä. Muodollisesti silloin punnitaan hallituksen luottamus, kuten aina tehdään tiedonannon käsittelyn päätteeksi. Tähän mennessä on vain puolisen tusinaa hallituspuolueiden kansanedustajaa kaavaillut äänestävänsä hallituksen Emu-linjaa vastaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat