Eduskunnan syksy alkoi - Männistön eropyyntö jakaa mielipiteet

Männistön eropyyntöä käsitellään 2:19

Eduskunta palasi tänään töihin kesäloman jälkeen.

Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö jätti tänään eropyynnön, koska tuli valituksi Laura Rädyn viransijaiseksi Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Jos Männistölle myönnetään ero, hänen tilalleen eduskuntaan nousee puolestaan Räty.

Oppositio tyrmää Männistön ja Rädyn tuolileikin. MTV Uutisten tietojen mukaan myös kokoomuksen sisällä osa kansanedustajista äänestäisi Männistön eropyyntöä vastaan.

– Jos kansanomaisesti sanotaan, niin haiseehan se! Uskon, ettei kansa hyväksy sitä, että nyt pyydetään ero sellaiseen virkaan, mistä ollaan pyrkimässä takaisin eduskuntaan vajaan vuoden päästä, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen.

– Se, että täällä pyydetään väliaikainen poissaololupa, tuntuu vähän erikoiselta. Ajatus siitä, että pieni piiri voi jakaa kansakunnan ja ison kaupungin kannalta tärkeitä tehtäviä, sitä kansa ei katso hyvällä silmällä, kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoo.

Hallituskumppani SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen suhtautuu Männistön eronpyyntöön positiivisemmin.

– Jos kansanedustaja eroa pyytää, niin myönnettäköön ero minun puolestani, Tuppurainen sanoo.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb antaa siunauksen Männistön erolle.

– Mitä enemmän ihmiset liikkuvat paikasta toiseen ja saavat kokemuksia työelämästä sen parempi.

Taloustilanne ja Ukraina työllistävät eduskuntaa

Eduskuntaa työllistävät tänä syksynä erityisesti Ukrainan kriisi ja heikko taloustilanne. Yksittäisistä kiistakysymyksistä erityisesti ydinvoimaluvat ja tasa-arvoinen avioliittolaki nostavat suurta keskustelua.

Keskustan Pekkarinen vaatii, että hallituksen pitäisi ottaa rooli eläkeneuvotteluissa. 

– Tämä on yksi niitä asioita, joissa ratkaisujen saaminen nopeasti, on asia, jota seuraa muun muassa luottoluokittajat, Pekkarinen sanoo.

SDP:n Tuppuraisen mukaan eduskunnassa näkyy jo ensi kevään eduskuntavaalit.

– Kyllä se muuttaa tunnelmaa, että alkaa jo olla vaalimoodi päällä. Sehän on periaatteessa oikeinkin, kun vaalit on jo kahdeksan kuukauden päästä. Täytyy alkaa kansalaisten huomaamaan, että poliittisissa puolueissa on eroja ja myös kansanedustajissa on erilaisia tapoja toimia, Tuppurainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat