Eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja Ben Zyskowicz muistelee ensimmäistä päiväänsä: "Jos saan kertoa kevennyksen tähän…"

Keskustan Oinas-Panuma kuulee yllättävän asian kokoomuksen Zyskowiczsta 0:25
Keskustan Oinas-Panuma kuulee yllättävän asian kokoomuksen Zyskowiczsta: "Tämä selittää, miksi Ben on niin mukava!"

Valtiopäivät avattiin tänään eduskunnassa. MTV haastatteli yhden uuden tulokkaan sekä eduskunnan pitkäaikaisimman kansanedustajan.

Eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja, kokoomuksen Ben Zyskowicz myöntää, että tänään ensimmäinen päivä kansanedustajana ei jännittänyt.

Vuonna 1979 tilanne oli toinen, kun hän astui kansanedustajana sisälle Arkadianmäelle ensimmäisen kerran.

– Jos saan kertoa kevennyksen tähän… olin nuorena kansanedustajana tavallinen Helsingin Kampista oleva nuori kaveri. Kun tulin ensimmäisen kerran saliin, ihmettelin, että miten minä olen tänne päässyt. Siellä oli tunnettuja johtohahmoja, kuten Johannes Virolainen, Kalevi Sorsa ja Pertti Salolainen. Ihmettelin, että miten minä, tavallinen kundi, olen tänne päässyt.

– Sitten meni muutama viikko ja valiokunnassa tutustuin näihin kollegoihin ja ihmettelin, että miten noi muut ovat tänne päässeet, Zyskowicz kertoo huvittuneena.

Konkariedustaja pohtii, että tällä eduskuntakaudella edessä on haasteita.

– Tällä kaudella ulkoinen maailma on hyvin huolestuttava. Vuosikymmenten aikana olemme nähneet monenlaista, mutta se, että naapurimaamme käy raakaa, rikollista hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan, on aivan kauhistuttavaa. Tällaista emme ole aiemmin kokeneet Euroopassa. Sisäisesti meillä on paljon haasteita, kyse ei ole pelkästään velkavauhdista, vaan jos katsomme melkein päivittäin uutisia, kyllä peruspalvelumme ovat hyvin hälyttävässä tilassa.

– Tekemistä tällä uudella eduskunnalla ja hallituksella riittää.

Nuorin kansanedustaja

Keskustan tuore ja nuorin kansanedustaja, 23-vuotias Olga Oinas-Panuma odottaa eduskuntatyötä innolla.

– Odotan, että pääsen tekemään kunnolla töitä vanhojen konkareiden kanssa kotimaamme eteen.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on jo asemoinut puolueensa tälle kaudelle oppositioon. Oinas-Panuma ajattelee, että vaikka oppositiopoliitikon vaikutusmahdollisuudet ovat rajallisemmat, hän näkee niitä valiokunnissa sekä verkostoitumalla yli puoluerajojen.

Keskustelun lopuksi MTV:n toimittaja Antonia Berg hauskuuttaa Oinas-Panumaa kertomalla hänelle yllättävän faktan Ben Zyskowiczin nuoruudesta. Voit katsoa pätkän artikkeli pääkuvan paikalta.

Haastattelussa eduskunnan konkari ja uusi tulokas – jännittikö tänään tulla töihin? 10:52
Mitä presidentti Niinistön puheesta jäi käteen? Katso koko haastattelu alta.

Lue myös:

    Uusimmat