Hallitus pohtii tukitoimia suomalaisille hintojen noustessa – Marin: "Lapsiperhepainotus tulee olemaan selkeä arvovalinta"

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset lähettää suoraa lähetystä Säätytalon edustalta. Katso kuinka hallituksen ministerit kommentoivat odotuksiaan tärkeiden neuvotteluiden alla.

Hallitus kokoontuu tänään hallituskautensa viimeiseen budjettiriiheen.

Valtion ensi vuoden talousarvion lisäksi päätöksiä odotetaan erityisesti keinoista, joilla helpotetaan suomalaisten arkea nousevien hintojen paineessa.

Hallitus haluaa päätöksillään tukea erityisesti lapsiperheiden tilannetta, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) saapuessaan Säätytalolle.

– Lapsiperhepainotus tulee olemaan hallitukselle selkeä arvovalinta. Toinen iso kysmys on energiakokonaisuus. 

Hallitus neuvottee etenkin keinoista, joilla hillitään sähkön hinnan nousun vaikutuksia.

– Kamppailemme Euroopassa energian saatavuuden ja hinnan kanssa, ja siihen pyrimme etsimään ratkaisuja. Neuvotteluissa on päästy eteenpäin.

– Pitkällä ollaan ja kokonaisuus näyttää hyvältä. Toki aina on yksityiskohtia ja asioita, joita pitää viilata, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas.) saapuessaan Säätytalolle.

– Emme pysty hoitamaan tätä olemassa olevan sosiaalijärjestelmän kautta, koska asia voi koskea tavallisia palkansaajaperheitä tai työeläkettä saavia eläkeläisiä, ja siksi meidän on löydettävä muita räätälöityjä ratkaisuja sähköön, Andersson sanoi.

Hallituslähteiden mukaan myötätuulessa vaikuttaa olevan ainakin elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdotus sähkön arvonlisäveron tilapäisestä keventämisestä nykyisestä 24 prosentista joko 10 prosenttiin tai 14 prosenttiin.

– Neuvottelut ovat kesken, mutta meillä on hyvä yhteisymmärrys siitä, että toimenpiteitä tarvitaan, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)

– Energiakriisi koskettaa jokaista suomalaista, myös keskiluokkaa ja parempipalkkaisia. Siksi tarvitaan ratkaisuja, jotka näkyvät jokaisen suomalaisen sähkölaskussa, Henriksson sanoo.

Ympäristöministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan tukea tarvitsevat erityisesti pienituloiset.

– Olemme käynnet keskustelua siitä, että miten tuetaan ja keitä pitää tukea. Itse ajattelen, että tärkeintä on, että erityisesti pienituloisia lapsiperheitä, opiskelijoita ja yksinhuoltajia pystytään tukemaan. 

Ylimääräinen lapsilisä joulukuussa?

Puolueilta on tullut runsaasti omia ratkaisuja tilanteeseen, ja tulossa on näillä näkymin erilaisia määräaikaisia kohdennettuja tukia, kuten SDP:n esittämät sosiaalietuuksien ylimääräinen indeksikorotus ja työmatkavähennyksen lisäkorotus. Nämä todennäköisesti kelpaavat ainakin useimmille hallituspuolueille.

Keskusta on esittänyt joulukuussa maksettavaa ylimääräistä lapsilisää kaikille lapsille, johon osa hallituspuolueista on suhtautunut varauksellisesti.

Kaksipäiväisen budjettiriihen on määrä päättyä torstaina.

Mitä kuluttaja voi tehdä energian hinnan noustessa? 1:48
Katso myös: Mitä kuluttaja voi tehdä energian hinnan noustessa?

Lue myös:

    Uusimmat