Ecuadorissa väkivaltaiset yhteenotot jatkuvat – mielenosoittajat sieppasivat poliiseja

Ecuadorin polttoainemellakoissa on kuollut jo viisi ihmistä. Alkuperäiskansojen edustaja ei halua neuvotella "murhaajahallituksen" kanssa.

Ecuadorin alkuperäiskansojen edustajat ovat siepanneet kahdeksan poliisia maata riivaavissa polttoainemielenosoituksissa, jotka jatkuivat torstaina. Siviilipukuiset poliisit siepattiin maan pääkaupungissa Quitossa.

Viranomaisten mukaan kaksi päivää jatkuneissa mielenosoituksissa on saanut surmansa viisi ihmistä. Heidän joukossaan oli alkuperäiskansojen mielenosoittajien johtoon kuulunut Inocencio Tucumbi.

Alkuperäiskansojen Conaie-kattojärjestön johtaja Jaime Vargas kehotti mielenosoittajia "radikaaleihin otteisiin".

– Murhaajahallituksen kanssa ei keskustella, sanoi Vargas järjestön tiedotteessa.

Presidentti Lenin Moreno siirsi aiemmin tällä viikolla hallituksen Quitosta evakkoon rannikkokaupunki Guayaquiliin levottomuuksien tieltä.

Tiistaina mielenosoittajat saivat tunkeuduttua turvallisuusjoukkojen vastustuksesta huolimatta maan kongressirakennukseen, mutta heidät ajettiin lopulta ulos.

Mielenilmaukset alkoivat, kun Moreno poisti polttoaineiden tukiaiset, mikä yli kaksinkertaisti polttoaineen hinnan. Mielenosoittajat ovat vaatineet verotuen palauttamista.

Öljyntuotanto supistunut

Kuohunta Ecuadorissa alkoi viime viikolla, kun Morenon hallitus luopui polttoaineen verotuesta. Tämä yli kaksinkertaisti polttoaineen hinnan.

Verotuesta luopuminen oli osa hallituksen aiemmin tänä vuonna Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa tekemää sopimusta, joka mahdollisti IMF:n 4,2 miljardin euron lainan Ecuadorille.

Mielenosoittajat ovat vaatineet verotuen palauttamista.

Levottomuudet ovat aiheuttaneet uusia murheita Ecuadorin taloudelle. Mielenosoittajat ovat ottaneet haltuunsa kolme maan öljyntuotantolaitoksista, mikä on supistanut öljyntuotantoa.

Keskiviikkona maan energiaministeri ilmoitti, että toinen Ecuadorin öljyputkista on suljettu levottomuuksien takia. Tämä merkitsee sitä, että kaksi kolmasosaa Ecuadorin öljynjakelusta on keskeytynyt.

Normaalioloissa Ecuador tuottaa yli 500 000 tynnyriä päivässä, ja öljy on maalle tärkeä vientituote.

Lue myös:

    Uusimmat