Mainos

Ecuadorin presidentti: Julian Assange voi päästä "lähes vapauteen" maan lähetystöstä – tietovuotajaa odottaa kuitenkin Britanniassa vankila

2:04

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno sanoo, Wikileaksin perustaja Julian Assange on "vapaa poistumaan" maan Lontoon-suurlähetystöstä. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mitä sanoillaan tarkoitti. Assangea odottaa vankeus, jos hän poistuu lähetystörakennuksesta.

Videolla juttu Assangen seksuaalirikostutkinnan lopettamisesta Ruotsissa.

– On olemassa tapa, jolla herra Assange voi päästä lähetystöstä lähes vapauteen, Moreno sanoi ecuadorilaisen radiokanavan haastattelussa.

Morenon mainitsema "lähes vapaus" tarkoittanee sitä, ettei Assangea luovutettaisi Yhdysvaltoihin, jos hän poistuu lähetystöstä. Sen sijaan hän saisi luultavasti vankeusrangaistuksen brittiläiseltä tuomioistuimelta, kertoo Reuters.

Pakoillut vuodesta 2012

Assange on asunut Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vuodesta 2012. Ecuador on myöntänyt Assangelle virallisen turvapaikan.

Assange pakoilee lähetystössä luovutusta Yhdysvaltoihin. Hän sanoo itse, että Ecuador haluaa purkaa hänen turvapaikka-asemansa voidakseen luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa syyttäjät valmistelevat vakoilusyytteitä Assangea vastaan. Hän voisi saada jopa kuolemantuomion, jos hänet todettaisiin syylliseksi.

Assange hakeutui Ecuadorin lähetystöön alun perin välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa hän epäiltiin seksuaalirikoksista.

Ruotsalaiset rikostutkijat kuulustelivat Assangea päivien ajan lähetystössä loppuvuodesta 2016. Ruotsin viranomanomaiset ovat sittemmin luopuneet epäilyistä Assangea vastaan.

Saisi vain kuukausien tuomion

Assangea odottaa kuitenkin tuomio Britanniassa takuumääräysten rikkomisesta. Assange vapautettiin takuita vastaan odottamaan luovutusta Ruotsiin, mutta hän siirtyi lähetystöön takuuvapautensa aikana.

Britannian viranomaiset ovat sanoneet pidättävänsä Assangen, jos hän poistuu lähetystöstä. Presidentti Moreno sanoi Britannian kuitenkin vakuuttaneen, ettei se aio luovuttaa Assangea Yhdysvaltoihin.

Britannia sanoi myös, että Assangea takuumääräysten rikkomisesta odottava vankeusrangaistus on korkeintaan puoli vuotta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja