Dublinissa kuplii vuokra-asuntokiista: Markkinoita hallitsevan Airbnb:n vastustajatkin joutuvat käyttämään sitä

Kansalaisjärjestö Take Back the City on viime kuukausina ollut Dublinin asuntopulaan helpotusta vaativien mielenosoitusten ja talonvaltausten etunenässä. Järjestö vaatii hallitukselta kohtuuhintaisten asuntojen tuotannon reipasta lisäämistä. Aktivistit vaativat myös Dublinin tuhansien tyhjillään olevien asuntojen kunnostamista asuinkelpoisiksi.

Lokakuussa Take Back the Cityn aktivistit valtasivat Airbnb:n Euroopan-päämajan Dublinissa.

– Airbnb näyttää valloittaneen nopeasti valtavia alueita kaupungistamme ja kammenneen ihmisiä ulos kodeistaan, järjestö sanoi tiedotteessa.

Kodittomuus on ollut Dublinissa kovassa nousussa etenkin yksinhuoltajaperheiden kohdalla. Viime syksynä kodittomina oli 1 400 perhettä.

Airbnb toimii hätämajoituksessa

Kodittomia auttavan hyväntekeväisyysjärjestö ICHH:n mukaan ei ole tavatonta, että vuokranantaja ajaa vuokralaisen asunnosta remonttitarpeisiin vedoten ja pian tämän jälkeen asunto ilmestyy tarjolle Airbnb:hen.

Ironista kyllä, myös ICHH käyttää paljon Airbnb:tä, kun se yrittää hätämajoittaa kodittomia perheitä.

–  Meille tulee lapsiperheitä puoli kahdeksalta, puoli yhdeksältä illalla, ja meidän täytyy sijoittaa heidät Airbnb:hen tai vastaavaan ja maksaa vain, että saamme perheen johonkin yöksi, kertoo ICHH:n pyörittäjiin kuuluva Brian McLoughlin Guardianille.

Uudella lailla rajoituksia asunnon vuokraamiseen

Vastatakseen Airbnb:n aiheuttamiin haasteisiin hallitus on laatinut lain, joka astuu voimaan kesäkuussa. Se rajoittaa asuntojen lyhytaikaisen vuokraamisen 90 päivään vuodessa.

Hallitus on ryhtynyt muihinkin toimiin asuntopulan helpottamiseksi. Se on muun muassa luvannut auttaa seuraavien 20 vuoden aikana 150 000 uuden asunnon rakentamisessa. Suunnitelman kriitikot kuitenkin sanovat, että näistäkin asunnoista suurin osa menee kovan rahan markkinoille.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja