Dronet häiritsivät Helsinki-Vantaan lentoliikennettä vappupäivänä – lähetettiin ilmaan Kirkkonummelta ja Suomenlinnasta

Vappupäivänä Helsinki-Vantaan lentoliikennettä häirinneet dronet oli lähetetty ilmaan Kirkkonummelta ja Suomenlinnasta, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jukka Hannola STT:lle.

Molemmista droneista ilmoittivat Helsinki-Vantaalta lähteneiden lentokoneiden lentäjät. Kirkkonummelta lähtenyt drone havaittiin aamulla puoli viiden maissa hieman alle kolmen kilometrin korkeudessa. Suomenlinnan suunnalta lähtenyt drone nähtiin puoli yhdeksän maissa ja se oli liikkunut vajaassa 300 metrissä.

Kummatkin dronet lensivät selvästi droneille sallittua lentokorkeutta ylempänä. Lentoaseman lähialueen ulkopuolella yläraja on 150 metriä.

–  Lentoaseman lähialueella yläraja on 50 metriä. Lähempänä kuin kolme kilometriä kiitoradasta sallitaan vain lähimmän esteen korkeudella tapahtuva lennätys. Kilometriä lähempänä lennätys vaatii aina erillisen luvan lennonjohdolta.

Hannolan mukaan dronet pääsevät suorituskykynsä puolesta selvästi sallittuja korkeuksia ylemmäs.

–  Ainakin pienellä virittämisellä, Hannola sanoi.

Dronejen lennättäjistä ei tällä haavaa ole tietoa, eikä kukaan dronelennättäjä ole ilmoittautunut.

Vappu aloittaa dronesesongin

Hannola kertoo, että dronehavainnot ovat viime vuosina usein alkaneet juuri vapun tienoilla. Ensimmäinen ilmoitus Traficomille saatiin vappuna 2015.

–  Siitä eteenpäin laitteiden määrän kasvaessa on ilmoitusten määrä kasvanut.

Hän suosittelee, että ennen kuin lennättelemään lähdetään, kannattaa kerrata säännöt Traficomin droneinfo-sivulta. Tarjolla on myös älypuhelimeen ladattava sovellus droneharrastajalle.

–  Vaikka itse mieltää oman laitteensa harrastelaitteeksi ja lennokiksi, niin se yhteinen ilmatila jaetaan myös lentokoneiden kanssa, joissa on ihmiset kyydissä.

Itä-Uudenmaan poliisi ei ole saanut dronelennätyksestä rikosilmoitusta. 

Lue myös:

    Uusimmat