Mainos

Dramaattinen tutkimustulos: Ilmastonmuutos muuttaa merikilpikonnia naaraiksi

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen muuttaa dramaattisesti erään merikilpikonnalajin sukupuolijakaumaa, kertoo ympäristöjärjestö WWF.

Tutkimuksen mukaan Australiassa Isolla valliriutalla syntyvät liemikilpikonnat ovat nykyisin lähes poikkeuksetta naaraita. Tämä johtuu siitä, että liemikilpikonnien sukupuoli määräytyy munassa hiekan lämpötilan mukaan. Mitä lämpimämmässä kilpikonnien munat kehittyvät, sitä enemmän munista syntyy naaraskilpikonnia.

Ison valliriutan lämpimämmässä pohjoisosassa syntyneistä kilpikonnanpoikasista jopa 99,1 prosenttia oli naaraita. Nuorista kilpikonnista 99,8 prosenttia ja aikuisista 86,8 prosenttia oli naaraita.

Tutkimus osoittaa, että koko pohjoisen Ison valliriutan populaatio on vaarassa kadota, kun uroksia ei enää synny.

– Tutkimus näyttää meille taas kerran ilmastonmuutoksen konkreettisia vaikutuksia. Oli sitten kyse lumen puutteesta Saimaalla ja siitä kärsivistä saimaannorpista, tai Valliriutan kohoavista lämpötiloista, kilpikonnista ja haalistuvista koralleista, ilmastonmuutos vaikuttaa peruuttamattomasti lajeihin, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen järjestön tiedotteessa.

Luukkosen mukaan Australiassa etsitään nyt keinoja sukupuolijakauman korjaamiseksi. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty pohjoisten munintarantojen varjostamista suurilla aurinkosuojilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.