Mainos

Draamaa puhemiesvaalissa – SDP äänestää huomenna tyhjää

Suurin oppositiopuolue SDP on närkästynyt hallituspuolueiden linjauksesta, että oppositio ei saa omaa edustajaa puhemiehistöön.

SDP aikoo äänestää tyhjää puhemiehistön vaaleissa huomenna. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan ensimmäistä kertaa 45 vuoteen on tulossa tilanne, jossa oppositio putsataan ulos puhemiehistöstä.

– Vaikeaa olla tässä mukana. Meillä ei ole tarkoitus kiukutella eli emme aseta omaa ehdokasta kuten keskusta muutama vuosi sitten. Tämä ei kohdistu myöskään kehenkään henkilöön. Lindtman sanoo MTV:n Uutisille.

Keskusta haastoi vuonna 2013 sopimuksen puhemiesten paikkojen jakamisesta kolmen suurimman puolueen kesken ja asetti Mari Kiviniemen ehdolle toiseksi puhemieheksi.

Lindtman muistuttaa, että viime vuosina puhemiehistön rooli on korostunut. Se muun muassa valmistelee ja jakaa eduskunnan debatit ja päättää yksin eduskunnan kansainvälisestä edustamisesta. Viime kaudella juuri puhemiehistön aloitteesta opposition toimintamahdollisuuksia kohennettiin.

Lindtmanin mukaan oppositiopuolueet tarjosivat tulevalle pääministerille Juha Sipilälle (kesk.) yhteistyön kättä tapaamisessa viime viikolla eduskunnassa. Kolme suurinta puoluetta eivät kuitenkaan halunneet luopua puhemiehen paikoista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi tänään toisen kauden kansanedustajan Maria Lohelan ehdokkaakseen puhemieheksi. Kokoomuksen ehdokas varapuhemieheksi on Paula Risikko. Keskusta valitsee oman varapuhemiehensä huomenna aamulla.

– Hallitus saa nyt valita puhemiehet omilla voimillaan, Lindtman sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltasanomat.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.