Suomen fitnessurheilun komeetta kärysi dopingista – voitti ensimmäisessä kisassaan SM-kultaa

Suomalainen fitnessurheilija Anton Qaraman on saanut neljän vuoden toimintakiellon dopingrikkomuksen vuoksi. Qaraman antoi kiellettyjä aineita sisältäneen näytteen debyyttikisassaan, jossa hän voitti heti Suomen mestaruuden.

Qaraman voitti lokakuussa 2022 nuorten ja miesten Suomen mestaruudet Nordic Fitness Expossa Lahdessa Men's physique -sarjassa.

Qaramanin Lahden kisoissa antama näyte sisälsi kahta anabolista ainetta, jotka olivat selektiivisiä androgeenireseptorin modulaattoreita. Lisäksi näytteessä havaittiin kiellettyä aineenvaihduntatuotetta.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) antidopingasioiden kurinpitolautakunta totesi päätöksessään, ettei Qaraman pystynyt osoittamaan dopingrikkomuksen tahattomuutta.

Qaraman ei valittanut päätöksestä määräajan puitteissa. Hänen toimintakieltonsa jatkuu marraskuuhun 2026. SUEK on määrännyt urheilijan kilpailutulokset mitätöitäväksi viime lokakuusta lähtien. Näin ollen hän menettää myös saavuttamansa SM-kultamitalit.