Veripakkaukset vaihtoivat omistajaa hotellihuoneissa, laajaa dopingrinkiä pyörittänyt kohulääkäri noudatti harkittua rutiinia – ”Hänellä oli tarpeeksi koekaniineja”

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi tuoretta dopingvyyhtiä.

Virolainen Karel Tammjärv oli yksi Seefeldin MM-kisojen aikana tehdyn dopingratsian pidätetyistä. Tammjärv kertoo nyt, miten dopingratsiat etenivät ja siitä, kuinka lääkäri Mark Schmidtin pyörittämä dopingrinki oli järjestetty.

Tammjärv pidätettiin Seefeldin dopingratsioiden yhteydessä yhdessä maamiehensä Andreas Veerpalun, Kazakstanin Aleksei Poltoraninin sekä itävaltalaisten Max Hauken ja Dominik Baldaufin kanssa. Kaikki viisi hiihtäjää kuuluivat lääkäri Mark Schmidtin dopingpiiriin.

Tammjärv kuuli Schmidtin palveluksista entiseltä valmentajaltaan Mati Alaverilta. Pohdinnan jälkeen Tammjärv tarttui tarjoukseen ja alkoi käyttämään veridopingia vuonna 2016. 

Tammjärv oli tietoinen, että Schmidt toimi myös pyöräilyn parissa, mutta muista hiihtäjistä kaksikko ei koskaan keskenään keskustellut.

– Hän puhui minulle, miten asiat toimivat pyöräilyssä, koska tiesi minun tietävän hänen toimistaan. Hän ei koskaan kertonut minulle muista hiihtäjistä, Tammjärv kertoo Faster Skierin Nordic Nation -podcastissa.

Virolaishiihtäjä avasi Nordic Nationin haastattelussa lääkäri Schmidtin toimintatapoja ja sitä, kuinka veridopingin käyttö tapahtui käytännössä.

– Schmidtin rutiinina oli, että veripakkauksia kerättiin jääkappiin, joka hänellä oli jossakin päin maailmaa. Ymmärtääkseni hänellä oli todella paljon asiakkaita.

– Hän alkoi kerätä verta talviurheilijoilta keväällä ja kesällä pakkaus kerrallaan. Minun pakettiini kuului kuusi veripussia per kausi. Verta piti kerätä kahden tai kolmen viikon välein, jotta sinun kroppasi ehti palautua jälleen normaalille tasolle. Jos kerää liikaa verta ja joutuu testeihin, veripassin arvot eivät täsmää, Tammjärv avaa prosessia.

Tammjärv matkusti verenluovutusta varten lääkäri Schmidtin luokse Saksaan. Luovutukset ja verensiirrot tehtiin aina ennalta sovituissa hotellihuoneissa, jotta epäilykset pysyivät minimaalisina. Ennen kilpailuja tehdyistä verensiirroista vastasivat Schmidtin apulaiset, jotka kiersivät asiakkaidensa perässä eri kisapaikkakunnilla.

– Normaalisti veri laitettiin kehoon 2-3 tuntia ennen kilpailua ja se otettiin kilpailun jälkeen pois niin pian kuin oli mahdollista. Verta käytettiin välillä myös kovien harjoitussessioiden aikana.

Tarvittaessa veriarvot saatiin normaaleiksi myös erilaisilla menetelmillä.

– Oli olemassa myös metodeja, joiden avulla veriarvot saatiin laskemaan. Dopingsysteemi on melko helposti lyötävissä. Schmidtillä oli tarpeeksi koekaniineja testaamaan eri teorioita, joten hänellä oli varmasti paljon hyödyllisiä tietoja. On surullista tietää tämä kaikki, Tammjärvi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat