DNA-tutkimukset paljastivat: Susilaumaa seurannut koiraeläin on kasvatettu koirasusi

Viranomaiset ottivat kiinni viime marraskuussa koiraeläimen, joka nyt on nyt paljastunut DNA-testissä koirasudeksi.

Koirasusi otettiin kiinni Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa viime marraskuussa, toimitettiin löytöeläintilalle ja lopetettiin eläinlääkärin päätöksestä joulukuun alussa.

– Paikalliset asukkaat kiinnittivät marraskuussa huomiota koiraeläimeen, joka liikkui susilauman perässä, mutta jolla oli kaulassaan nahkainen panta, kertoo erikoistutkija Mia Valtonen Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Perimä ja kaulapanta viittaavat kasvatukseen

Eläimen lajia ei pystytty tunnistamaan ulkonäön perusteella, joten laji valmistettiin DNA-testillä.

Luonnonvarakeskus on aiemmin kertonut, että koiran ja suden risteymien tunnistamiseen on kehitetty uusi menetelmä, jonka avulla risteymät voidaan tunnistaa aikaisempaa tarkemmin.

– DNA-analyysi osoitti kiinniotetun yksilön olevan kahden koirasuden risteymä, mikä yhdessä kaulapannan kanssa viittaa siihen, että kyseessä on kasvatettu koirasusi, Valtonen kertoo tiedotteessa.

Jotkut henkilöt jalostavat koirasusia tarkoituksella, saadakseen koiria, joilla on susimaisia piirteitä. Tiedotteesta ei ilmene, miten pannallisen koirasusiristeymän epäillään päätyneen luontoon.

Ei sukua Ylämaan koirasusille

Koira ei sukulaisuusanalyysien perusteella ole sukua Lappeenrannan Ylämaalla tavatuille koirasusille.

Lappeenrannan Ylämaan koirasusien lauman poistamiselle on annettiin poikkeuslupa. Tällä haluttiin suojella susikannan geenipuhtautta.

Kaikki Suomen luonnossa aiemmin tavatut koirasudet ovat olleet takaisinristeymiä suteen, eli suden ja koirasuden risteymiä.

Mitä koirasudet ovat ja millaisen lemmikin laki kieltää? Haastattelussa Kennelliiton asiantuntija 12:30
MTV Uutiset Live: Kennelliitto antaa vinkit susitaustaisen lemmikin ostoon. Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat