Dieselaloite keräsi yli 100 000 nimeä parissa päivässä – "Tämä on erittäin herkullinen aihe kevään eduskuntavaaleihin"

7:35

Kansanedustajat Hanna Halmeenpää (vihr.) ja Markku Pakkanen (kesk.) vierailivat aamun Huomenta Suomessa keskustelemassa dieselverosta. Katso keskustelu videolta!

Maanantaina vireille pantu aloite on kerännyt keskiviikkoaamuun mennessä jo noin 105 000 allekirjoitusta.

Aloitteella halutaan poistaa dieselautojen käyttövoimavero, jolla on pyritty tasaamaan kustannuksia bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen kuskien välillä.

– Polttoaineverotuksen pitäisi olla neutraalia, ja sen takia dieselin tämän hetkinen veroaste on selvästi alempi kuin bensiinillä. Tässä mielessä käyttövoimavero on aikanaan säädetty, jotta kuluttajat tien päällä olisivat tasavertaisessa asemassa polttoaineratkaisusta riippumatta, Pakkanen kommentoi.

Itse dieselpolttoaineen polttoainevero on puolestaan tällä hetkellä noin 26 senttiä litralta pienempi kuin bensiinillä.

– Dieselverolla kerätään dieselautojen käyttäjiltä takaisin se etu, jonka he saavat dieselpolttoaineen alemmalla verokannalla, Halmeenpää sanoo.

– Luulen, että kansalaisaloitteen tekijät eivät ole ajatelleet sitä, että jos käyttövoimavero poistettaisiin, veropaletti ei jää siihen. Verottaja, valtio ja eduskunta joutuvat miettimään, miten tämä tasataan, ja silloin tullaan keskusteluun siitä, että polttoaineveroa pitäisi nostaa, Halmeenpää jatkaa.

– Tämä on erittäin herkullinen aihe kevään eduskuntavaaleihin, Pakkanen tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja