Diana-turman kuljettajan tilasta kiistaa

Prinsessa Dianan onnettomuusauton kuljettajan omaiset vaativat, että tämän verinäyte analysoidaan uudestaan. Omaiset uskovat, että turmassa menehtynyt Henri Paul voi olla sittenkin syytön rattijuopumukseen.

Eräs uusseelantilainen tutkija on väittänyt, että näytteen luotettavuus kärsii, jos sitä ei ole otettu ja säilytetty äärimmäisen huolellisesi. Kuskin omaiset ovatkin vaatineet uutta tutkimusta, koska he eivät luota otettuihin testeihin.

Suomalaistutkija ei kuitenkaan usko, että Dianan onnettomuusautoa kuljettaneen miehen veren alkoholipitoisuus olisi syntynyt pelkästään kuoleman jälkisen käymisen tuloksena.

Hyksin oikeuslääketieteellisen laitoksen johtajan Ilkka Ojanperän mukaan kuoleman jälkeinen alkoholikäyminen edellyttäisi sitä, että vereen olisi päässyt alkoholikäymistä aikaansaavia bakteereja ja, että näyte olisi otettu vasta usean päivän kuluttua. Tässäkin tapauksessa veren alkoholipitoisuus olisi tutkijan mukaan vain noin 0,5 promillea. Ranskalaistutkimusten mukaan autonkuljettajana toiminut Henri Paul oli joko 1,75:n tai 1,86:n promillen humalassa.

Ritz-kuljettaja: Paul oli epäpätevä ja humalassa

Hotelli Ritzin palveluksessa oleva kuljettaja sanoi tänään, että apulaisturvapäällikkö Henri Paulin päästäminen prinsessa Dianaa kuljettaneen auton rattiin oli paha virhe, koska mies ei ollut pätevä kuljettaja ja oli lisäksi juonut alkoholia. Kuljettajan mielestä turmasta ei voi syyttää autoa seuranneita paparazzeja.

Kuljettaja, jonka ääni oli käsitelty tunnistamattomaksi, kertoi Europe 1 -radiolle, että Paul oli kutsuttu vapaapäivänään palvelukseen heti, kun Dodi Al Fayed seurueineen ilmestyi hotelliin.

Kuljettajan mukaan hotellissa vallitsi täysi paniikki aina, kun Al Fayedit tulivat paikalle. Jos näillä oli toivomuksia, niistä ei voinut käytännössä kieltäytyä. Näin Paulillakaan ei ollut muita vaihtoehtoja kuin tulla töihin vapaapäivänään.

Haastateltu kuljettaja oli työvuorossa Ritzissä lauantai-iltana, jolloin Diana ja Dodi illastivat hotellissa ennen lähtöään kohtalokkaalle automatkalle.

Paparazzit syytteeseen

Kuusi valokuvaajaa ja yksi kuvatoimiston moottoripyörälähetti saivat eilen syytteen prinsessa Dianan kuolonkolarin johdosta. Heitä syytetään kuolemantuottamuksen lisäksi uhrien auttamisen laiminlyömisestä. Myös Dodi Al Fayedin ja autonkuljettajan omaiset aikovat nostaa siviilikanteen kuvaajia vastaan.

Ranskan oikeuskäytännön mukaan epäillyt eivät silti välttämättä joudu oikeuteen, vaikka syytteet nostetaankin. Tuomari päättää viikkoja, toisinaan vuosiakin kestävän esitutkinnan jälkeen, järjestetäänkö oikeudenkäynti vai ei. Ja vaikka syytetyt tuomittaisiin alioikeudessa, tuomiosta voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Yksi kuvaajista, Jacques Langevin, tuli tunnetuksi kuvista, jotka hän otti Pekingin Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä vuonna 1989. Langevinin työnantajan, kuvatoimisto Sygman johtaja Hubert Henrotte puolusti tiistaina kuvaajaansa ja vakuutti, ettei Langevin ole koskaan ollut sensaatiokuvia jahtaava paparazzi. Hän saapui Henrotten mukaan onnettomuuspaikalle seitsemän minuutin kuluttua turmasta, jolloin poliisi oli jo paikalla.

Dianan hautajaisiin odotetaan miljoonia katsojia

Dianan lauantaisten hautajaisten odotetaan keräävän Lontoon kaduille ainakin miljoona ihmistä. Suoraa tv-lähetystä hautajaisista tulee seuraamaan arviolta 2,5 miljardia ihmistä.

Dianan poika prinssi William on ilmaissut halunsa kävellä hautajaissaattueessa äitinsä arkun perässä.
(MTV3-Reuter-AFP-STT-DPA)


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja