Designen ystävän koti

Tänään vierailemme sisustusarkkitehti Jan Kuusiston kotona Helsingin Kruununhaassa. Jan on toinen Kruuna-sisustusliikkeen omistajista. Nyt näemme onko suutarin lapsella kengät, eli kuinka asuu sisustusarkkitehti, jolla on oma sisustusliike.

Eteinen on valoisa suurten peilien ansiosta. Eteisen hauskin yksityiskohta on vanhan helsinkiläisen tavaratalo Kuusisen vankat puuhenkarit.

Suurempi kaksion kahdesta huoneesta on sekä nukkumista että oleskelua varten. Ligne Rosetin vuodesohva on aina auki pedattuna ja toisessa päässä huonetta on mielenkiintoinen ja hyvin trendikäs istuinryhmä.

Erilaisten ja eri aikakausilta olevien tuolien yhdisteleminen samassa ryhmässä on tämän hetken kuumaa sisustusmuotia samoin kuin kauniit kuviolliset ja pehmeät matot.

Tässä ryhmässä moderni, veistoksellinen Ron Aradin harmaa tuoli on suunniteltu vuonna 2000, kaksi sinisellä kankaalla verhoiltua tuolia on kotimaista tuotantoa 50 -luvulta ja musta nahkanojatuoli on Jussi Peipon 60-luvulla Askon huonekalutehtaalle suunnittelema.

Uniikki pöytä on itse suunniteltu

Hauska sarjapöytä on Antti Nurmesniemen käsialaa, mutta uniikin pyöreän pöydän on suunnitellut Jan Kuusisto itse. Sen jalkarakenne on tammea ja sen on toteuttanut Thomas Burman ja täyslaminaattia oleva pöytätaso on tilattu Haapamäeltä Tälli Oy:stä.

Matalan vuoteen yöpöytinä on harvinaiset Artekin pöydät ilmeisesti 40-luvulta. Pöydät ovat Aallon käsialaa, mutta hänen jo silloin kehittämänsä kuuluisaa taivutettua jalkaa näissä ei ole, niiden sijaan on käytetty ihan tavallista sormiliitosta.

Siellä täällä on hauskoja vanhoja leluja. Nukkumatti seisoo viehättävän Arabian 50-luvulla valmistaman lampunjalan vieressä. Kukkakuvio on Hilkka-Liisa Aholan käsialaa. Toisen puolen pöydällä Hemulin seurassa on Arabian taidekeramiikkaa.

Pöllö ja Pikku Myy

Kirjahylly on ostettu Porvoolaisen antiikkiliikkeen poistomyynnistä. Hyllystä tilannetta arvioi MTV:n pöllö kuusikymmentäluvulta. Paikkansa ovat löytäneet myös sympaattiset puulelut, keramiikka ja onhan siellä Pikku Myykin. Hyllyn vieressä on Ahti Lavosen harmaasävyinen maalaus.

Kauniin kokonaisuuden muodostavat astiakaappi, pöytä ja oranssi jakkara pöydän alla. Asetelma on kuin taulusta. Pisteenä i:n päällä on Rut Brykin keramiikkatyön pieni oranssi yksityiskohta joka sympaattisen jakkaran kanssa aivan samanvärinen.

Kun tarkastellaan pöydän pintaa, harkitut yksityiskohdat jatkuvat. Hilseilevä lakka pöydän pinnassa sekä sille asetellut esineet muodostavat kauniin esteettisen kokonaisuuden.

Katulamppu ruokapöydän yllä

Ruokapöytä ja työpiste ovat kaksion toisessa huoneessa. Kattaus on harkittu loppuun saakka, esineet edustavat saman aikakauden tuotteita. Kaj Frankin Kilta sekä Scandia -aterimet pitävät seuraa hurmaavalle helmikanalle, joka on Kaj Frankin työtoverin, keramiikkataiteilija Kaarina Ahon, työ. Ruokapöydän yllä on hauska valaisin, se on vanha katulamppu ja valmistajan tiedotkin löytyvät vielä.

Vanhat konttorikalusteet miellyttävät Jania. Hieno rulokaappi ja konekirjoituspöytä ovat mukavan pieniä. Tuoli on monelle tuttu Tapiovaaran Domus. Pöydällä on kaunis savolaisvene jonka on tehnyt Janin setä.

– Vene on seilannut kanssani aina kaikkiin koteihini, Jan kertoo.

Muumipeikko seisoo metkan laatikon päällä. Tarkempi tutkiminen paljastaa hienon radion.

Mielenkiintoinen moderni esine on valkoinen kirjahylly. Sen ovat suunnitelleet veljekset Ronan ja Erwan Bouroullec. Mainio ajatonta designeä edustava hyllykkö on varmasti arvoisessaan seurassa Bertoian timanttituolin ja lepakkotuolin välissä. Lepakon uuden asun Jan on ommellut itse duunarin haalareista. Lattialla värikäs matto kruunaa trendikkään huoneen.

Tällainen oli siis ammattisisustajan koti - trendikäs ja aarteita täynnä oleva harmoninen kokonaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat