Mainos

Dementia tappaa suomalaisen yhä useammin – kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Dementian osuus suomalaisten kuolinsyynä on kasvanut hurjasti. Asia selviää tänään julkaisusta Tilastokeskuksen tutkimuksesta. 

Dementiaan kuolleiden suomalaisten määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2013 yli 7500 suomalaista kuoli dementiaan, kertoo Tilastokeskuksen kuolinsyyselvitys.  

Dementikon muisti rappeutuu

– Dementialle on ominaista muistin ja muiden älyllisen toimintojen häiriöt. Sairaus vaikeuttaa sosiaalisista tilanteista ja arjen askareista selviämistä.

– Dementikon on vaikea oppia uutta ja palauttaa asioita mieleen. Esimerkiksi kaupassa käynti ja tuttujen vierailu saattaa unohtua tai pesukoneen käynnistäminen tuntua vaikealta.

– Yleisimmät syyt dementiaan ovat Alzheimerin tauti ja aivojen verenkierron häiriöt. Alzheimerin osuus dementiatapauksista on jopa 65–75 prosenttia. Myös erilaiset keskushermoston sairaudet tai lääkkeiden liikakäyttö saattaa aiheuttaa dementiaa. 

Suomalaisten yleisin kuolinsyy viime vuonna oli verenkiertoelinten sairaus, joka kattoi 38 prosenttia kaikista kuolemista. Toiseksi eniten suomalaisia tappoivat kasvaimet, jotka aiheuttivat joka neljännen kuoleman. 

Muistisairauksien osuus kaikista kuolemista on noussut jo kolmanneksi yleisemmäksi kuolinsyyksi. Viime vuonna 15 prosenttia kaikista kuolemista johtui dementiasta. Kymmenen vuotta sitten osuus oli vain kahdeksan prosenttia. 

Suomalaiset elävät yhä vanhemmiksi

Naisilla dementia on selvästi yleisempi kuolinsyy kuin miehillä, sillä vuonna 2013 kuolleista naisista menehtyi sairauteen joka viides ja miehistä vain joka kymmenes. Yhteensä suomalaisia kuoli viime vuonna 51 500. 

Tutkijat selittävät dementian yleistymistä sillä, että väestö elää entistä vanhemmaksi. Lähes kaksi kolmasosaa kuolleista on yli 75-vuotiaita ja kolmannes yli 85-vuotiaita. 

Asiaa selittää myös se, että dementia määritellään yhä useammin kuolinsyyksi. Aikaisemmin dementikon kuolinsyyksi saatettiin merkitä esimerkiksi keuhkokuume, mutta tilastointi muuttui vuonna 2005. Dementia osataan myös diagnosoida entistä paremmin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.