Danske Bank sukelsi kehnojen tuloslukujen jälkeen – Nordea varautuu rahanpesusakkoihin

Danske Bankissa rahanpesuskandaali 2:04
Syksyllä 2018 uutisoitiin Danske Bankin rahanpesuskandaalista.

Rahanpesusotkussa ryvettyneen Danske Bankin osake sukelsi liki kymmenen prosenttia tiistaina, kun pankki esitteli heikentyneet alkuvuoden tuloslukunsa ja korjasi alaspäin odotuksiaan koko vuoden osalta.

Dansken nettotulos tammi-maaliskuussa oli 375 miljoonaa euroa, 36 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Nettotuloksen odotetaan tänä vuonna jäävän viimevuotista heikommaksi.

Danske Bank on rikostutkintojen kohteena useissa maissa. Pankin Viron-yksikön kautta virtasi yli 200 miljardia euroa hämärää rahaa vuosina 2007–2015.

Asiakaspako jatkui lähes samaa tahtia kuin viime vuoden lopulla. Alkuneljänneksellä Danske menetti 8 500 asiakasta Tanskassa.

Suomen-toimintojen tulos putosi 36,4 miljoonaan euroon, peräti 58 prosenttia heikommaksi kuin vuotta aiemmin.

Nordealta karu tulospettymys 

Pohjoismaiden pankkijätti Nordea tuotti alkuvuonna pettymyksen sijoittajilleen. Liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 621 miljoonaa euroa, yli kolmanneksen pienempi kuin vuotta aiemmin.

Tulos painoi Nordean kurssin 1,6 prosentin laskuun pörssissä. Nordea on viime aikoina ollut piensijoittajien suursuosikki, muun muassa koska sen osinkotuotto nousi tänä keväänä erittäin korkeaksi.

Nordean vertailukelpoiset liiketoiminnan tuotot pienenivät kuusi prosenttia vuoden takaisesta ja olivat 2 115 miljoonaa euroa. Tuottoja söi muun muassa rahoituskatteen supistuminen vertailujaksoon nähden.

Nordea kertoi myös tekevänsä 95 miljoonan euron varauksen rahanpesuun liittyen. Pankki varautuu sakkoihin, jotka se on vaarassa saada Tanskan viranomaisilta.  

Lue myös:

    Uusimmat