Colin Powell oli sotasankari, josta melkein tuli Yhdysvaltojen presidentti – näin siirtolaisen poika nousi politiikan huipulle

0:56
Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Colin Powell on kuollut koronaan

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powellin uralla oli suuri vaikutus siihen, millainen Yhdysvaltojen puolustusvoimat nykyään on.

Powellin kuolemasta uutisoitiin maanantaina. Powell, 84, oli saanut koronatartunnan, ja kuolemansyyn kerrotaan liittyvän koronavirukseen.

Powell oli Yhdysvaltain ensimmäinen mustaihoinen ulkoministeri. Ennen poliittista uraansa hän nousi sotasankariksi ja neljän tähden kenraaliksi. Powell toimi Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtajana vuosina 1989–1993. 

Presidentti Joe Bidenin mukaan Powellissa "ruumiillistuivat sekä soturin että diplomaatin korkeimmat ihanteet" ja hän laittoi maansa aina etusijalle.

–  Sodissa taistelleena hän ymmärsi paremmin kuin kukaan, että pelkkä sotilaallinen voima ei riitä rauhamme ja hyvinvointimme säilyttämiseen, Biden sanoi maanantaina.

Vuosikymmeniä senaatissa toiminut Biden työskenteli usein Powellin kanssa.

Presidentti George W. Bush nimitti Powellin ulkoministeriksi. Powell oli tässä tehtävässä vuosina 2001–2005. 

– Hän oli loistavaYhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtajana valtion virkamies, Bush luonnehti ulkoministeriään maanantain suru-uutisen kuultuaan.

Vuoden 1991 Persianlahden sodan yhteydessä Powellista tuli kotimaassaan niin suosittu, että hän harkitsi sotilasuransa jätettyään pyrkimistä Yhdysvaltain presidentiksi.

Republikaanipuolueen liberaalin siiven edustajana tunnettu Powell päätti kuitenkin lopulta olla pyrkimättä maan ykkösvirkaan.

Uralla kaksi hyvin vaikeaa tilannetta

Powellin uraa on jopa luonnehdittu toteutuneeksi amerikkalaiseksi unelmaksi. Jamaikalaisten siirtolaisten poika syntyi New Yorkin karussa Harlemissa, mutta löysi tien korkeaan asemaan armeijan kautta.

Powellin työuralla oli kaksi hyvin vaikeaa tapausta, joista toinen osui sotilasuralle ja toinen politiikkaan.

Vietnamin sodassa Powell joutui tekemään tutkimusraportin My Lain kylän vuoden 1968 surullisenkuuluisaksi nousseesta verilöylystä.

Joidenkin tahojen mielestä Powell ei raportissaan arvostellut Yhdysvaltain sotilaiden tekoja riittävän jyrkästi.

– Olin yksikössä, joka oli vastuussa My Laista. Pääsin sinne tapahtuman (siviilien joukkosurman) jälkeen, hän kertoi haastattelija Larry Kingille vuonna 2004.

Poliitikkona Powellin maine sai pysyvän tahran, kun hän piti vuonna 2003 YK:n turvallisuusneuvostolle puheen Irakin väitetysti hankkimista joukkotuhoaseista.

Myöhemmin ilmeni, että niitä ei ollut.

–  Se on tahra ... ja tulee aina olemaan mukana ansioluettelossani. Se oli tuskallista. Se on tuskallista nyt, Powell sanoi ABC Newsin haastattelussa vuonna 2005.

Kun Powell valittiin ulkoministeriksi, hän viittasi nimityspuheessaan etniseen taustaansa.

– Toivon, että tämä antaa inspiraatiota nuorille mustaihoisille amerikkalaisille. Teillä ei ole rajoituksia, hän sanoi.

Vuonna 2008 mustaihoinen Barack Obama valittiin maan presidentiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja