CNN: Yhdysvaltain joukkoja auttaneet afganistanilaiset tulkit pelkäävät nyt Talebanin kostoa: "Jos he saavat kiinni, he tappavat minut"

Afganistanissa tuhannet Yhdysvaltojen joukkojen tulkkeina toimineet paikalliset joutuvat nyt pelkäämään äärijärjestö Talebanin kostoa.

Uutiskanava CNN:n haastatteleman Yhdysvaltain armeijan tulkkina toimineen afganistanilaisen Abdulhaq Ayoubin mukaan yhdysvaltalaisia auttaneet olettavat Talebanin jahtaavan heitä.

–  Emme voi hengittää täällä. Taleban ei tunne armoa meitä kohtaan, Ayoubi kertoi.

Toukokuussa Ayoubin ystävä ja entinen kääntäjäkollega joutui Taleban-taistelijoiden mestaamaksi. Hän oli kertonut vain muutamaa päivää aikaisemmin saaneensa tappouhkauksia Talebanilta, joka oli saanut selville hänen tehneen töitä Yhdysvaltain joukoille.

Taleban vahvistaa asemiaan

Yhdysvaltain joukot ovat parhaillaan vetäytymässä Afganistanista, ja samaan aikaan Taleban on vahvistunut ja valloittanut laajoja alueita maasta. 

Yhdysvaltain hallinnolla on viisumiohjelma, jonka kautta tuhannet afganistanilaiset kääntäjät ja tulkit voivat päästä Yhdysvaltoihin. Viisumia anoneita afganistanilaisia aletaan lennättää Yhdysvaltoihin heinäkuun lopussa.

Taleban julkaisi kesäkuussa lausunnon, jonka mukaan se ei aio vahingoittaa ulkomaalaisille joukoille työskennelleitä afganistanilaisia. CNN:lle Talebanin edustaja kertoi järjestön selvittävän, tapahtuiko toukokuinen mestaustapaus kerrotun mukaisesti.

Yhdysvallat tietoinen uhasta

Yhdysvallat on selvästi tietoinen Talebanin aiheuttamasta uhkasta, koska presidentti Joe Bidenin hallinto yrittää parhaillaan löytää afganistanilaiskääntäjille turvapaikkoja kolmansista maista siksi aikaa, että viisumiprosessi saadaan vietyä läpi.

Jotkut kääntäjät eivät kuitenkaan voi hakea viisumia Yhdysvaltoihin, koska heidän sopimuksensa oli irtisanottu esimerkiksi siksi, etteivät he läpäisseet valheenpaljastustestiä.

Yksi heistä on Abdul Rashid Shirzad, jonka mukaan yhdysvaltalaisten auttaminen merkitsee hänelle nyt käytännössä kuolemantuomiota.

–  Jos he saavat minut kiinni, he tappavat minut, ja myös lapseni ja vaimoni. Heille tämä on koston aikaa, hän kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat