CNN: Trumpin kartanosta löytyi liki 200 salaista asiakirjaa

7:42
Säilyttikö Trump ydinasetietoja kartanonsa vierailijoiden nähtävillä? Tätä kaikkea FBI takavarikoi Trumpin kartanosta.

Liittovaltion poliisi löysi yhteensä 184 eriasteista salaista asiakirjaa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kartanoon tehdyssä kotietsinnässä, selviää tänään julkaistusta valaehtoisen todistuksesta, kertoo uutiskanava CNN.

Asiakirjoista 25 oli luokiteltu erittäin salaisiksi, 92 salaisiksi ja 67 luottamuksellisiksi. Todistuksen mukaan tällaiset dokumentit yleensä sisältävät kansalliseen puolustukseen liittyvää materiaalia.

Useissa dokumenteissa vaikutti olevan myös ex-presidentin käsikirjoittamia muistiinpanoja.

Todistuksesta selviää myös, ettei sen kirjoittaja usko yhdenkään niistä tiloista, joista dokumentteja löydettiin, olevan sellainen, että sinne olisi saanut varastoida luottamuksellista materiaalia ainakaan sen jälkeen kun Trumpin kausi oli päättynyt.

Miten, miksi ja kuka

Todistuksen mukaan Mar-a-Lago-kartanoon Floridassa kuluvan kuun alussa tehdyn ratsian tarkoituksena oli selvittää muun muassa miten ja miksi salaista materiaalia oli tuotu kartanoon, oliko siihen lupa, ja kuka tai ketkä näin tekivät.

CNN on julkaissut todistuksen kokonaisuudessaan verkkosivuillaan, mutta suuri osa siitä on mustattu. Oikeusministeriö olikin vastustanut todistuksen julkaisua, koska sen mukaan salattavia osioita on niin paljon, että jäljelle jäävä materiaali jää vaille kontekstia.

Oikeusministeriö perusteli vastustustaan myös sillä, että dokumentin julkaiseminen vaikeuttaa meneillään olevaa tutkintaa.

Uutiskanavan julkaisema dokumentti ei myöskään avaa sitä, miten ja millaisissa mittasuhteissa tutkintaa on tarkoitus jatkaa. Samoin tutkintaan osallistuva henkilöstö pidetään visusti salassa.

Trump palautti kesäkuussa osan kartanoon viemistään dokumenteista, mutta oikeusministeriö epäili jo tuolloin, ettei ex-presidentti ollut palauttanut kaikkia asiakirjoja.

Trump väitti todistusta harhautukseksi

Trump itse reagoi julkaisuun odotetusti väittäen, että todistus on liittovaltion poliisin ja oikeusministeriön julkisuustemppu ja harhautus.

Trump kertoi kannastaan omalla Truth Social -kanavallaan. Trump julkaisi kanavalla myös ääninauhoituksen, joka on ilmeisesti tehty ennen todistuksen julkaisua, kun Trumpia haasteltiin poliittiseen podcastiin.

– En tehnyt mitään väärää. Kimppuumme hyökättiin. Meille murtauduttiin, kassakaappiini murtauduttiin. Paikalle tuotiin paljon, paljon FBI:n agentteja. Kaikki tämä juuri ennen välivaaleja ja aikana, jolloin kannatukseni on ollut korkeammalla kuin koskaan, Trump väitti.

– Tämä on häpeä maallemme... ja se ei koskaan lopu, ex-presidentti lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja