CNN: Hamas vaatii pysyvää aselepoa ennen panttivankien vapautusta – aseleponeuvottelut takkuavat

Egyptissä käydyt neuvottelut aselevosta Gazaan eivät näytä edenneen. Uutiskanava CNN:n Hamas-lähteen mukaan äärijärjestö vaatii Israelilta pysyvää aselepoa ennen panttivankien vapautusta. 

Lisäksi Hamas haluaa Israelin vetävän joukkonsa Gazasta. Hamas on vaatinut myös humanitaarisen avun lisäämistä Gazaan ja kodeistaan pakenemaan joutuneiden palestiinalaisten päästämistä takaisin Gazan pohjoisosiin.

CNN:n korkean diplomaattilähteen mukaan neuvottelut etenevät hitaasti ja sopua tuskin saavutetaan seuraavan kahden päivän sisällä. Lauantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnosta kerrottiin CNN:n mukaan Israelin suostuneen pääpiirteissään esitykseen kuuden viikon aselevosta.

Äärijärjestö Hamasin, Qatarin ja Yhdysvaltain edustajat saapuivat tänään Egyptiin jatkamaan Gazan aseleposopimuksesta käytäviä neuvotteluja, kertoi egyptiläinen valtioon sidoksissa oleva uutiskanava Al Qahera News AFP:n mukaan.

Israelilaislehdet Haaretz ja Times of Israel kertoivat, ettei Israel lähettänyt edustajia tämän päivän keskusteluihin Kairossa, koska Israel ei saanut Hamasilta listaa vapautettavista panttivangeista.

Hamas-lähde kertoi AFP:lle, että järjestön valtuuskuntaa neuvotteluissa johtaa Hamasin johtoon kuuluva Khalil al-Hayya. Lähteen mukaan valtuuskunnan oli määrä antaa Hamasin virallinen vastaus sopimusehdotukseen, jota puitiin Israelin neuvottelijoiden kanssa Pariisissa helmikuun lopulla.

Aselepoa toivottu ennen ramadania

Korkea-arvoinen Hamasin virkamies kertoi aiemmin sunnuntaina AFP:lle, että Gazaan voitaisiin saada aselepo 24–48 tunnissa, jos Israel suostuu Hamasin vaatimuksiin. Hamasin edustaja kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle anonyymisti.

Aseleposopimuksesta käytävien neuvottelujen on tänään määrä jatkua Egyptin Kairossa. Aseleponeuvotteluihin on Hamasin ja Israelin lisäksi osallistunut egyptiläisiä, qatarilaisia ja yhdysvaltalaisia neuvottelijoita.

Aseleposopimuksen välittäjät ovat tähdänneet siihen, että aselevosta päästäisiin sopimukseen ennen ensi viikon sunnuntaina alkavaa muslimien ramadan-paastokuukautta.

Yhdysvallat ja Qatar ovat ilmaisseet toivovansa, että aselepo tulisi voimaan ensi viikolla. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi kuluvan viikon torstaina, että sopimukseen pääsemisessä kestäisi kuitenkin kauemmin.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset Gazassa ovat surmanneet jo yli 30 400 ihmistä. Valtaosa kuolleista on ollut naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat