Mainos

Cityketut yleistyvät - ruokaa hyvin tarjolla

 Citykettujen määrä on kasvanut Helsingissä vuosi vuodelta.

- Arvioisin, että niitä on tällä hetkellä 100-200. Niiden määrä kasvaa, koska ravintoa riittää ja ne tottuvat ihmisiin, arvioi Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Kettu on moniruokainen. Sille kelpaavat niin citykanit kuin ruuantähteetkin.

- Ranskanperunat ja hampurilaissämpylät kelpaavat ketulle. Kani on myös sopiva saalis, mutta vielä tavallisempia ovat myyrät, rotat, rusakot, linnunpoikaset ja aikuisetkin linnut, luettelee Pakarinen.

Eniten kettuja on ympäristökeskuksen mukaan Vuosaaressa ja Östersundomissa.

Pakarisella ei ole mitään erityisohjetta ketun kohtaamiseen, mutta ruokkimista pitää välttää.

- Niitä ei pidä totuttaa käymään pihoissa tai ruokkia omalla kupilla. Kannattaa pitää mielessä Lontoossa sattuneet tapaukset, joissa kettu raateli vauvaa. Kettu ei ole yksin syyllinen näihin tapauksiin, muistuttaa Pakarinen.

Näätä ja sepelkyyhky uusia citylajeja


Citykaneja on nyt enemmän kuin parina viime syksynä.

- Omakotialueilla ne saavat olla melko rauhassa. Pientaloasutus omistustontteineen on citykanien paras turvavyöhyke. Sinne eivät kaupungin kaninpyytäjät tule. Sieltä kanit leviävät sekä maaseudulle että takaisin kohti kaupungin keskustaa. Räjähdysmäisesti kanit eivät kuitenkaan ole lisääntyneet niinkuin on pelätty, muistuttaa Pakarinen. 

Cityhuuhkajista ei ole kuulunut mitään vähään aikaan, mutta ne eivät ole kadonneet mihinkään.

- Helsingissä on pysyvä huuhkajakanta, mutta nyt on  tiedossa pesintöjä vain viheralueilla. Uusi kattopesintä on odotettavissa, mutta siihen voi kulua tovi, arvioi Pakarinen.

Uusiakin citylajeja on kesyyntymässä.

- Sepelkyyhky on kaupunkilaistunut jo pitkään. Viime vuosina on ollut joitakin pesintöjä rakennuksissa. Näätä yleistyy kaupungin viheralueilla. Bulevardillakin on nähty näätä, mutta se oli todennäköisesti eksynyt. Myös liito-orava urbanisoituu. Se hyötyy lähinnä monimuotoisuutta suosivasta metsänhoidosta, jolloin syntyy kuusi-haapa -sekametsää ja aluspuuna on eri lehtipuulajeja liito-oravalle ravinnoksi, selventää Raimo Pakarinen.

Onko sinulla havaintoja cityketuista? Lähetä kommenttisi tai kuvasi meille kuvat@mtv.fi tai osallistu keskusteluun Uutisten Facebook-ryhmässä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.