Mainos

Chilessä maanjäristys ja tsunami - ainakin viisi kuollut

Chilen edustalla sattuneessa voimakkaassa maanjäristyksessä on kuollut ainakin viisi ihmistä, kertovat maan viranomaiset.

Lisäksi useita on loukkaantunut.

Viranomaisten mukaan Chilen pohjoisrannikon saavuttanut maanjäristystä seurannut tsunami ei ole toistaiseksi aiheuttanut vakavia tuhoja. Maanvyöryt ovat kuitenkin tukkineet valtateitä, lisäksi järistys katkaisi sähkö- ja puhelinlinjoja. 

Sisäministeri Rodrigo Penailillon mukaan maanjäristyksen aikana 300 vankia karkasi Iquiquessa sijaitsevasta naisvankilasta. Toistaiseksi vain 16 vankia on saatu kiinni. Presidentti Michelle Bachelet julisti Chilen pohjoisosiin hätätilan. Alueelle lähetettiin joukkoja estämään ryöstelyä. 

Useisiin Etelä-Amerikan maihin annettu tsunamivaroitus peruttiin yön aikana. 

Helsingin yliopiston seismologian instituutin johtaja Pekka Heikkinen arvioi, että vastaavankokoisia järistyksiä tapahtuu vain pari vuodessa. 

– Juuri Chilen rannikolla isoja järistyksiä sattuu. Ei tämä ollut täysin odottamatonta. 

Heikkisen arvion mukaan järistys aiheuttaa Chilessä rakennusvaurioita ja maan sortumia. 

Tsunamiaalto kulkee tällä hetkellä pitkin Etelä-Amerikan rannikkoa. Heikkinen arvioi, että tsunamin vaikutus näkyy Yhdysvalloissa iltapäivällä Suomen aikaan. Hänen mukaansa tsunamivaroitusjärjestelmät toimivat Tyynellämerellä hyvin. 

Maanjäristys oli magnitudiltaan 8.2. Se tapahtui iltayhdeksältä paikallista aikaa. Järistyksen keskus oli Tyynessämeressä Chilen pohjoisosassa.  

Edellinen tuhoisa maanjäristys Chilessä tappoi yli 500 ihmistä vuonna 2010.

8.2 magnitudin järistys sattui Tyynessämeressä Chilen pohjoisosassa, noin 80 kilometrin päässä rannikosta. Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus havaitsi lähes kahden metrin korkuisen tsunamiaallon voimakkaan maanjäristyksen jälkeen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.