Campolieti Valpolicella Classico Superiore 2001

  • Italia, Veneto, DOC Valpolicella Classico Superiore
  • Luigi Righetti,
  • Alkon Nro. 453417
  • Hinta: 10,73 €

Angelo Righettin 1909 perustama perheyritys sijaitsee aivan Valpolicella Classico alueen sydämessä, Valgatarassa. Nykyisin yritystä vetää neljännen sukupolven edustaja, Gian Maria Righetti. Hänen isänsä Luigi aloitti alueen viinien kaupan paikallisen kysynnän ulkopuolelle, muokaten viinejään kansainvälisen maun mukaisiksi.

Valpolicellan ilmasto on välimerellinen, mutta leuto, pohjoisessa suojaavien Lessini-vuorten ja lännessä olevan Garda-järven ansiosta. Maaperä on hyvin vettä läpäisevää kalkkikiven ja saven sekoitusta. Rypäleinä Valpolicella-viineissä käytetään Corvinaa, Molinaraa sekä Rondinella.

Campolieti tarkoittaa ”iloista kenttää” tai ”peltoa” ja viittaa 30 ha viinitarhaan, josta rypäleet kerätään. Lokakuussa tapahtuvan sadonkorjuun ja normaalin terästankeissa tapahtuvan käymisen jälkeen viini käy toistamiseen ns. ripasso-menetelmällä. Eli viiniin lisätään Amarone-viinin rypälemurskaa joka aloittaa toisen käymisen. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään osin 20 hl tammisammioissa ja osin ranskalaisissa tynnyreissä noin vuoden ajan. Vuosikerta 2001 oli alueella erinomainen.

Viini on kirkkaahko ja väriltään kuulakka keskipunainen. Tuoksu on puhdas sekä raikas ja nuorekas. Tuoksusta nousee esiin hapokkaat punaiset marjat sekä tammen tuoma mausteisuus sekä kevyt paahteisuus. Maku on kuiva ja se alkaa hapokkaasti. Myöhemmin mukaan tulee hyvä hedelmäisyys pehmeät tanniinit sekä hento alkoholin tunne. Maussa toistuvat samat elementit kuin tuoksussakin eli mausteet, hapokkaat marjat sekä tammen paahde. Jälkimaku on pitkähkö ja päättyy raikkaan hedelmäiseen makuun.

Minkä kanssa?

Tällainen viini on loistava kypsien liharuokien kera, kunhan ruoassa on hiukan aromaattisuutta. Syksyn hirvipadat sekä tomaattipohjaiset lihapadat toimivat varmasti. Kokeile myös kovahkojen juustojen kera. Tarjoa viini noin 16-asteisena. Tämä viini on parhaimmillaan juuri nyt mutta sitä voi varastoida vielä muutamia vuosia.

Viiniartikkeli: Sommelier Petri Pellinen / Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja