- Italia, Veneto, DOC Valpolicella Classico Superiore
- Luigi Righetti,
- Alkon Nro. 453417
- Hinta: 10,73 €
Angelo Righettin 1909 perustama perheyritys sijaitsee aivan Valpolicella Classico alueen sydämessä, Valgatarassa. Nykyisin yritystä vetää neljännen sukupolven edustaja, Gian Maria Righetti. Hänen isänsä Luigi aloitti alueen viinien kaupan paikallisen kysynnän ulkopuolelle, muokaten viinejään kansainvälisen maun mukaisiksi.
Valpolicellan ilmasto on välimerellinen, mutta leuto, pohjoisessa suojaavien Lessini-vuorten ja lännessä olevan Garda-järven ansiosta. Maaperä on hyvin vettä läpäisevää kalkkikiven ja saven sekoitusta. Rypäleinä Valpolicella-viineissä käytetään Corvinaa, Molinaraa sekä Rondinella.
Campolieti tarkoittaa ”iloista kenttää” tai ”peltoa” ja viittaa 30 ha viinitarhaan, josta rypäleet kerätään. Lokakuussa tapahtuvan sadonkorjuun ja normaalin terästankeissa tapahtuvan käymisen jälkeen viini käy toistamiseen ns. ripasso-menetelmällä. Eli viiniin lisätään Amarone-viinin rypälemurskaa joka aloittaa toisen käymisen. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään osin 20 hl tammisammioissa ja osin ranskalaisissa tynnyreissä noin vuoden ajan. Vuosikerta 2001 oli alueella erinomainen.
Viini on kirkkaahko ja väriltään kuulakka keskipunainen. Tuoksu on puhdas sekä raikas ja nuorekas. Tuoksusta nousee esiin hapokkaat punaiset marjat sekä tammen tuoma mausteisuus sekä kevyt paahteisuus. Maku on kuiva ja se alkaa hapokkaasti. Myöhemmin mukaan tulee hyvä hedelmäisyys pehmeät tanniinit sekä hento alkoholin tunne. Maussa toistuvat samat elementit kuin tuoksussakin eli mausteet, hapokkaat marjat sekä tammen paahde. Jälkimaku on pitkähkö ja päättyy raikkaan hedelmäiseen makuun.
Minkä kanssa?
Tällainen viini on loistava kypsien liharuokien kera, kunhan ruoassa on hiukan aromaattisuutta. Syksyn hirvipadat sekä tomaattipohjaiset lihapadat toimivat varmasti. Kokeile myös kovahkojen juustojen kera. Tarjoa viini noin 16-asteisena. Tämä viini on parhaimmillaan juuri nyt mutta sitä voi varastoida vielä muutamia vuosia.
Viiniartikkeli: Sommelier Petri Pellinen / Ruokala
Uusimmat
-
09:53
Pariisin ikoninen maamerkki kärsi mittavat vahingot
-
09:44
Maahanmuutto lisääntyi alkuvuodesta
-
09:29
MTV seuraa tulospäivää: Stora Enson tulos pieneni kolmanneksen
-
09:23
Liigafinaalin törkytempusta kohistaan – Petteri Sihvoselta äärimmäisen raju vaatimus kurinpidolle
-
09:23
Lentokaaos Norjassa – ilmatila osin suljettu
-
09:22
Barcelonan valmentajatilanteeseen täyskäännös: Xavi pyörsi päätöksensä
-
08:57
Näiden julkkisten kustannuksella vitsaillaan Joonas Nordman Show: Grillikausi -sarjassa
-
08:55
Yrityssaneeraukseen hakeutuneen Lehto Groupin toimitusjohtaja vaihtuu
-
08:46
Kommentti: Putinin puhdistus on alkanut – Shoigu selvisi vielä varoituslaukauksella
-
08:40
Jari Isometsälta suorat sanat Hiihtoliiton kaoottisesta tilasta – tämä liike johtaisi katastrofiin: "Ydinkysymys"
-
08:38
Ethän mennyt lankaan? Tukes muistuttaa, etteivät tällaiset tuotteet paranna syyhyä – "Pahimmillaan pahentaa sairauden tilaa"
-
08:12
Meteorologi ymmällään kesälämmön vyörystä: "Uskomaton ennuste"
-
08:04
Dallasin suomalaistähdet tukalassa tilanteessa – hallitseva mestari taas liian kova pala
-
08:01
Ellen Jokikunnas ja Jari-puoliso joutuivat rottajahtiin Italian-kodissaan
-
07:55
"Eihän tuossa ole mitään järkeä" – katso: Christian Heljanko venytti "jumalaiseen kauden torjuntaan"
-
07:40
Kuinka pitkään uimahallissa saa olla? Aikaraja voi tulla vastaan
-
07:27
Ruotsinkieliset yöpäivystykset uhattiin lopettaa – hallitus rokotti vain suomenkielisiä alueita
-
07:10
Kyllästynyt Venetsia alkoi kerätä turisteilta maksun – tästä on kyse
-
06:58
USA kasaa hurjaa MM-joukkuetta – ensimmäiset tähtinimet julki
-
06:57
Vallankumous muutti Portugalia pysyvästi 50 vuotta sitten – itsevaltainen hallinto kaatui vuorokaudessa
-
Lataa lisää