Calcotada Sipulit,Salbitxada salsa, aioli 31.3.2001

toim. Sari-Leena Heilanen
Vieraana Huomenta Suomen keittiössä ravintola Saludista Keittiömestari Hannu Wiss. Hän tuo mukanaan tuulahduksen aidosta espanjalaisesta keittiöstä.

Calcotada sipulit


Valitse sipuleiksi kevätsipuleita tai
nuoria purjoja noin 500g per ruokailija
Pariloi sipulit ja laita ne sen jälkeen folioon lepäämään. Tarjoiluastiana näille herkullisille sipuleille perinteisessä Tarragonalaisesssa keittiössä on kattotiili.

Salbitxada salsa


2 rkl kuorittuja manteleita
2 chilipippuria (kuivattua tai tuoretta)
6 kpl valkosipulinkynsiä
2 kypsää tomaattia
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl punaviinietikkaa
1 1/4 dl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Paahda mantelit pannulla pinnaltaan ruskeiksi. Laita mantelit, chilit, valkosipulit, tomaatit, persilja, punaviinietikka, suola ja pippuri tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää oliiviöljy massaan ensin tipoittain ja lopuksi ohuena nauhana. Salsa on heti valmis tarjottavaksi.

Aioli


1 paksuviipale vaaleaa leipää
4-6 valkosipulinkynttä
2 keltuaista
suolaa
2 1/2 -3 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
Aiolia valmistettaessa kannattaa käyttää huoneenlämpöisiä raaka-aineita, jotta kastike ei juoksetu. Laita silputut valkosipulinkynnet ja leipä monitoimikoneeseen. Lisää keltuaiset ja vähän suolaa. Sekoita tasaiseksi massaksi käyttäen monitoimikoneen terää. Pidä kone käynnissä ja kaada öljy sekaan ensin tipoittain ja lopuksi ohuena nauhana.
Mausta vielä ripauksella suolaa ja sitruuna- mehulla. Aiolin tulisi olla kiiltävää ja kermaista. Vaihtelua aioliin saat esim. lisäämällä tuoretta basilikaa sekaan.

Lue myös:

    Uusimmat