Mainos

Buzek: EU elää pahinta kriisiään

Euroopan parlamentin puolalainen puhemies Jerzy Buzek myöntää, että Euroopan unioni elää nyt historiansa pahinta kriisiä. Hän muistuttaa, ettei nyt ole lama. Hänen mielestään kyse on uskon ja uskottavuuden kriisistä.

Buzek keskusteli Suomen-vierailullaan tiistaina eduskunnassa puhemies Eero Heinäluoman (sd) kanssa.

- Olemme syvässä kriisissä, hän muotoili keskustelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Buzek kertoi tietävänsä, kuinka vaikeita päätöksiä Suomi teki 20 vuotta sitten. Suomi onnistui, ja hänen mielestään muiden maiden tulisi ottaa oppia Suomesta.

Tämä oli selvä viesti Kreikalle ja Italialle. Nyt tarjotaan rankkoja päätöksiä, jotta nämä maat sekä euroalue ja EU selviävät kriisistä.

Bulgarialle ja Romanialle Schengen-jäsenyys, Serbialle EU-jäsenyys

Buzek uskoo, että EU selviää kriisistä paljon vahvempana kuin mitä se on ollut. Hän luetteli monia yhteistyöaloja. Näitä olivat esimerkiksi nuorten opinnot, yhteiskunnan perusrakenteet, energia sekä tutkimus ja kehitys. Vain yhteistyöllä EU voi edistää kilpailukykyään ja kasvua.

Samalla hän puuttui myös EU-maiden keskinäiseen solidaarisuuteen. Solidaarisuus vaatii, että kaikki maat ovat vastuullisia.

Buzek kertoi uskovansa, että Bulgaria ja Romania voivat lähiaikoina liittyä rajamuodollisuuksia helpottavaan Schengenin sopimukseen.

Aiemmin syksyllä hän arvosteli sitä, etteivät Suomi ja Hollanti suostuneet ottamaan näitä maita jäseniksi. Hänen mielestään on luonnollisista, että joistain asioista ollaan eri mieltä.

Tärkeintä Buzekin mielestä on antaa Bulgarialle ja Romanialle merkki siitä, että jäsenyys on mahdollinen ja että maat ovat oikealla tiellä. Neuvottelut voisivat sitten kestää puoli vuotta tai vuoden. Samoin tulisi hänen mielestään Serbialle antaa merkki siitä, että sen jäsenyys EU:ssa on mahdollinen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.